Βλέπετε το πράσινο όπως το βλέπουμε και εμείς; Μερικές φορές, μας απασχολούν τέτοια ερωτήματα, αφού έχουμε συμφωνήσει να χρησιμοποιούμε τα ονόματα των χρωμάτων όπως μωβ , μπλε, πράσινο, κίτρινο και πάει λέγοντας για να αναλύουμε και να περιγράφουμε τον κόσμο γύρω μας.
Σίγουρα ο καθένας εκλαμβάνει τα χρώματα διαφορετικά ως ένα βαθμό, αλλά σε τελική ανάλυση, το πράσινο είναι πράσινο και το αφήνουμε έτσι. Αλλά δεν είναι όλοι έτσι.
Μετά από 53 χρόνια έρευνας, νευρολόγοι από την Βρετανία έχουν συναντήσει μία γυναίκα που έχει έναν διαφορετικό τύπο κυττάρων στα μάτια της που αναγνωρίζει χρώματα. Αυτό σημαίνει πως η γυναίκα αυτή μπορεί να αναγνωρίζει εκατομμύρια χρώματα περισσότερα από μας και ανήκει σε μία πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν υπερόραση και λέγονται “tetrachromats.”
Οι περισσότεροι από μας αναφέρονται ως “trichromats,” γιατί έχουμε 3 τύπους κυττάρων στα μάτια τους, με τα οποία ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί περίπου 100 αποχρώσεις. Έτσι, μπορούμε να αντιληφθούμε περίπου 1 εκατομμύριο χρώματα. Αυτοί που έχουν αχρωματοψία, έχουν μόνο 2 λειτουργικούς τύπους κυττάρων.
Η κοπέλα που εντόπισαν όμως μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι και 100 εκατομμύρια χρώματα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.
Αλλά πώς αποκτάμε 4ο τύπο κύτταρου στα μάτια; Η ιδέα προτάθηκε το 1948 πρώτη φορά όταν ανακάλυψαν πως οι τυφλοί είχαν μόνο 2 φυσιολογικούς τύπους κυττάρων και έναν που ήταν λιγότερο ευαίσθητος στο πράσινο ή το κόκκινο, ενώ οι μητέρες τους και οι κόρες τους είχαν 3 κανονικούς τύπους και έναν μεταλλαγμένο.
Αλλά το 1980, όταν John Mollon άρχισε να ερευνά γυναίκες που υπήρχε περίπτωση να έχουν 4 τύπους κυττάρων, το φαινόμενο άρχισε να τραβάει την προσοχή. Ο Mollon είπε πως εάν οι άντρες με αχρωματοψία περνούσαν αυτό τον τύπο στις κόρες τους, τότε περίπου το 12% του γυναικείου πληθυσμού θα πρέπει να είναι tetrachromats.
Ωστόσο, τα τεστ έδειξαν πως οι περισσότερες γυναίκες μπορούσαν να αντιληφθούν τα ίδια χρώματα όπως και οι υπόλοιποι. Το 2007 όμως, η νευρολόγος Gabriele Jordan σκέφτηκε να προσεγγίσει διαφορετικά το θέμα.
Παρακολούθησε 25 γυναίκες που είχαν αυτό τον 4ο τύπο κυττάρου σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Τις ζήτησε να κοιτάξουν σε μία λάμπα που είχε 3 χρωματιστούς κύκλους. Μία από τις γυναίκες, κατάφερε να εντοπίσει τους διαφορετικούς κύκλους σε κάθε τεστ σε αντίθεση με τις άλλες.
Τώρα ξέρουμε πως οι tetrachromats υπάρχουν, αλλά δεν ξέρουμε τι το προκαλεί, αφού οι περισσότερες γυναίκες που έχουν 4 τύπους κυττάρων δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχουν και υπερόραση.
Πηγή: newsone