Προσπαθώντας να χωρέσω το κρίσμας σπίριτ μέσα σε ένα ταπεράκι, θυμήθηκα αυτή τη συνταγή με παντζάρι και κουσκούς -που αρχικά έκανα ως σαλάτα αλλά μετά κατάλαβα ότι είναι ακόμα πιο νόστιμο και ως ζεστό πιάτο.
Εδώ σου δίνω τη βασική συνταγή για σως παντζάρι-γιαούρτι και κουσκούς, αλλά εσύ μπορείς να παίξεις και με πολλά ακόμα όπως σταφίδες, κουκουνάρι, ξερά σύκα, τυριά ή ό,τι άλλο έχεις όρεξη!
Για το κρέας της υπόθεσης, προτίμησα μπιφτέκια αλλά μπορείς να βάλεις ό,τι τραβά η ψυχή σου σε mix grill. Του πάει πολύ και το χωριάτικο λουκάνικο!
Υλικά για τα μπιφτέκια
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 ντομάτα τριμμένη
6 κουταλιές της σούπας βρώμη περασμένη στο blender να γίνει αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τον κιμά σε μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες μέσα στον κιμά γιατί θέλουμε όλα τα υγρά τους προκειμένου να γίνουν αφράτα.
2. Προσθέτουμε τη βρώμη στον κιμά. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε πολύ καλά για ν’ αφρατέψει το μείγμα καλά. Αν είναι σφιχτό, ραντίζουμε με λίγο νερό.
3. Πλάθουμε σε 5 με 6 μπιφτέκια και τα ψήνουμε για 30΄ στους 180°C. Εγω προτιμώ να τα ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Υλικά για το κουκούς με παντζάρι
1 ποτήρι κουσκούς
2 ποτήρια νερό
1 παντζάρι βρασμένο
100 γρ γιαούρτι
50 γρ. μαγιονέζα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κάρι
αλάτι
φρεσκοτριμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βάζουμε το νερό να βράσει και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού ρίχνουμε το κουσκούς και το βγάζουμε από το μάτι. Το αφήνουμε να πιει όλο το νερό.
2. Χτυπάμε στο μπλέντερ το παντζάρι με το ελαιόλαδο. Το χτυπάμε καλά να γίνει αλοιφή.
3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το παντζάρι με το γιαούρτι και την μαγιονέζα. Προσθέτουμε το βρασμένο κουσκούς, το κάρι, το πιπέρι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και σταφίδες, ξηρά φρούτα όπως δαμάσκηνο, βερίκοκο ή ακόμα και λιαστές ντομάτες.