Στην περίπτωση αυτής της μεταμόσχευσης, το όργανο προήλθε από ένα δότη που η καρδιά και οι πνεύμονές του είχαν σταματήσει να λειτουργούν
Οι καρδιές που χορηγούνται είναι συνήθως από ανθρώπους που είναι εγκεφαλικά νεκροί αλλά οι καρδιές τους εξακολουθούν να χτυπούν, είναι ακόμα ζωντανές. Στην περίπτωση αυτής της μεταμόσχευσης, το όργανο προήλθε από ένα δότη που η καρδιά και οι πνεύμονές του είχαν σταματήσει να λειτουργούν, είχε επέλθει ο κυκλοφορικός θάνατος.
Το νοσοκομείο Papworth που βρίσκεται στο Cambridgeshire, λέει ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε να αυξήσει τουλάχιστον κατά 25% τον αριθμό της διατιθέμενων καρδιών.
Ο 60χρονος Λονδρέζος παραλήπτης της συγκεκριμένης καρδιάς Huseyin Ulucan υπέστη καρδιακή προσβολή το 2008 και όπως δήλωσε:«Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μπορούσα μετά βίας να κουνήσω τα πόδια και η αναπνοή μου κοβόταν πάρα πολύ γρήγορα, είχα μια πολύ κακή ποιότητα ζωής». Είπε επίσης ότι ήταν πολύ “ευτυχής” για τη βελτίωση στην υγείας του μετά τη μεταμόσχευση. «Τώρα αισθάνομαι πιο δυνατός κάθε μέρα και δεν έχω πια κανένα πρόβλημα».
Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν 171 καρδιακά μοσχεύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, και μερικοί ασθενείς πρέπει να περιμένουν μέχρι και τρία χρόνια για ένα κατάλληλο όργανο. Πολλοί ασθενείς πεθαίνουν πριν γίνει διαθέσιμο ένα όργανο.
Οι δότες που έχουν υποστεί ξυλοδαρμό παρέχουν τα νεφρά, το συκώτι και άλλα όργανα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατό να χρησιμοποιηθεί η καρδιά τους λόγω του ότι υπάρχει ανησυχία ύπαρξης ζημιάς σε αυτή.
Η νέα διαδικασία εξελίχθηκε έτσι ώστε να γίνεται επανέναρξη της καρδιάς του δότη πέντε λεπτά μετά το θάνατό του και με αυτόν τον τρόπο διαχέεται αίμα και θρεπτικά συστατικά σε αυτήν και στα άλλα ζωτικά όργανα.
Ο επικεφαλής χειρουργός της συγκεκριμένης μεταμόσχευσης Stephen Μεγάλες δήλωσε:«Είχαμε την καρδιά να χτυπάει για περίπου 50 λεπτά, και με την παρακολούθηση της λειτουργίας του ήταν σε θέση να πει ότι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση».
Το όργανο στη συνέχεια απομακρύνθηκε και μεταφέρθηκε σε ένα μηχάνημα σε σχήμα κουτιού (heart in a box), όπου κρατήθηκε ώστε να χτυπάει για άλλες τρεις ώρες μέχρι την επέμβαση μεταμόσχευσης στο Papworth.
Η τυποποιημένη μέθοδος για τη μεταφορά καρδιάς και άλλων όργανα για μεταμόσχευση είναι να συσκευαστούν σε πάγο, αλλά μερικά όργανα μπορεί να καταστραφούν από αυτή τη διαδικασία.
Το σύστημα περιποιήσεως του οργάνου χρησιμοποιείται επίσης για τη διατήρηση του πνεύμονα, του ήπαρ και των νεφρών όταν αυτά βρίσκονται πλέον έξω από το σώμα.
Η ομάδα Papworth δήλωσε ότι η αποκατάσταση του καρδιακού παλμού μετά το θάνατο του και η διατήρηση της καρδιάς στη συνέχεια, βοήθησε στη μείωση της βλάβης στον καρδιακό μυ.
Η αμερικανική εταιρεία TransMedics η οποία κατασκευάζει αυτό το μηχάνημα που παρέχει φροντίδα στο όργανο, είπε ότι η κάθε μονάδα κοστίζει 150.000 συν 25.000 λίρες ανά ασθενή που μεταμοσχεύεται. Τα νοσοκομεία Papworth και Harefield είναι οι μόνες δύο μονάδες μεταμόσχευσης καρδιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο που χρησιμοποιούν τη συσκευή αυτή.
Ο καθηγητής Τζέιμς Neuberger, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις στο NHS Αίματος και Μεταμοσχεύσεων είπε: «Δυστυχώς υπάρχει έλλειψη οργάνων στη Βρετανία και οι ασθενείς πεθαίνουν έχοντας ανάγκη από μεταμόσχευση…Ελπίζουμε ότι το έργο και παρόμοιες εργασίες του Papworth που αναπτύσσονται αλλού θα οδηγήσουν στην ευκολότερη εύρεση καρδιάς από δωρητές και περισσότεροι ασθενείς θα επωφελούνται από μια μεταμόσχευση στο μέλλον».
Πηγή