Δεν αποτελεί πλέον μυστικό ότι οι σύγχρονοι αγρότες χρησιμοποιούν όλων των ειδών λιπάσματα και χημικά στα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούν. Το αποτέλεσμα είναι ένα μήλο να μοιάζει πεντανόστιμο, αλλά μόλις το δαγκώσετε να είναι αηδιαστικό. Πώς, λοιπόν, μπορείτε να επιλέξετε φρούτα και λαχανικά που να είναι πραγματικά καλά για εσάς;
Ετοιμάσαμε μια λίστα με αυτά που πρέπει να προσέχετε για να επιλέξετε τα φρούτα και λαχανικά με την καλύτερη ποιότητα και γεύση.
Βερίκοκα
Εμφάνιση: Ομοιόμορφο χρώμα χωρίς μελανιές και σημάδια. Τα κοκκινωπά ή κιτρινωπά σημάδια είναι φυσιολογικά.
Να θυμάστε: Η επιφάνεια του βερίκοκου πρέπει να είναι στεγνή. Η σάρκα του δεν πρέπει να αλλάζει σχήμα όταν πιέζεται.
Αβοκάντο
Εμφάνιση: Η φλούδα ενός ώριμου αβοκάντο πρέπει να είναι σκούρα πράσινη, τραχιά και καθαρή – χωρίς σημάδια ή χαρακιές.
Να θυμάστε: Δεν πρέπει να είναι σκληρό. Όταν το πιέζετε, πρέπει να κάνει ένα μικρό βαθούλωμα. Αφήστε τα άγουρα αβοκάντο σε θερμοκρασία δωματίου για δύο μέρες.
Μελιτζάνες
Εμφάνιση: Γυαλιστερές, με ομοιόμορφο, σκούρο μοβ χρώμα. Δεν πρέπει να έχει χαρακιές ή ανοιχτόχρωμα/σκουρόχρωμα σημάδια. Το κοτσάνι πρέπει να είναι πράσινο.
Να θυμάστε: Διαλέξτε τις μελιτζάνες που είναι μαλακές, μέτριες σε μέγεθος και σχετικά βαριές.
Καρπούζια
Εμφάνιση: Οι ρίγες θα πρέπει να φαίνονται καθαρά και το κοτσάνι να είναι κίτρινο και ξερό. Δεν πρέπει να έχει χαρακιές, γρατσουνιές ή βαθουλώματα στην επιφάνεια.
Να θυμάστε: Διαλέξτε ένα μέτριο σε μέγεθος, σκληρό και βαρύ καρπούζι. Τα ώριμα σπάνε όταν τα πιέζετε.
Ανανάς
Εμφάνιση: Θα πρέπει να είναι κιτρινωπός, οι άκρες από κάθε κομμάτι καφέ, τα φύλλα παχιά και πράσινα.
Να θυμάστε: Οι ανανάδες πρέπει να είναι βαριοί και μαλακοί και να έχουν μια γλυκιά, φρουτώδη γεύση. Αποφύγετε τους ανανάδες που κοκκινίζουν.
Πεπόνια
Εμφάνιση: Σκληρή και βαριά, με ένα διακριτικό, γλυκό άρωμα.
Να θυμάστε: Ένα ώριμο πεπόνι κάνει έναν πνιχτό ήχο όταν το χτυπάτε.
Ρόδια
Εμφάνιση: Έντονα κόκκινα και γυαλιστερά με μια πορτοκαλί χροιά. Η φλούδα δεν πρέπει να είναι πολύ ξηρή και να έχει χαρακιές ή καφέ σημάδια πάνω της.
Να θυμάστε: Το ρόδι θα πρέπει να είναι σκληρό όταν το πιάνετε και να μην μυρίζει.
Πατάτες
Εμφάνιση: Μαλακή, επίπεδη φλούδα. Δεν πρέπει να έχει πολλές χαρακιές, τρύπες ή σημάδια. Δεν πρέπει να πρασινίζει.
Να θυμάστε: Πάντα να διαλέγετε πατάτες μέτριου μεγέθους.
Κολοκύθια
Εμφάνιση: Ομοιόμορφο χρώμα με απαλή φλούδα χωρίς σημάδια, βαθουλώματα ή χαρακιές.
Να θυμάστε: Να επιλέγετε πάντα κολοκύθια που δεν ξεπερνάνε τα 15-20 εκατοστά σε μήκος.
Λεμόνια/λάιμ
Εμφάνιση: Μαλακή, γυαλιστερή φλούδα, χωρίς εξογκώματα ή τρύπες. Το χρώμα πρέπει να είναι ομοιόμορφο.
Να θυμάστε: Πρέπει να είναι ελαστικά, αλλά όχι πολύ σκληρά. Πάντα να διαλέγετε τα πιο βαριά, γιατί έχουν πιο πολύ χυμό.
Νεκταρίνια
Εμφάνιση: Έντονο κίτρινο με κόκκινο στο πλάι. Αποφύγετε τα πολύ σκουρόχρωμα ή πολύ γυαλιστερά.
Να θυμάστε: Ένα ώριμο νεκταρίνι πρέπει να έχει κίτρινες ή κόκκινες γραμμές σα φλέβες. Αν δεν έχει, μπορεί να χρησιμοποιείται νιτρικό άλας.
Δαμάσκηνα
Εμφάνιση: Μια μαλακή επιφάνεια, με ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς βαθουλώματα ή σκούρα σημάδια.
Να θυμάστε: Το χνούδι στην φλούδα δείχνει ότι το δαμάσκηνο έχει κοπεί πρόσφατα.
Αγγούρια
Εμφάνιση: Έντονα πράσινη, λεπτή και σχεδόν θαμπή φλούδα.
Να θυμάστε: Τα αγγούρια πρέπει να είναι συμπαγή, χωρίς βαθουλώματα ή ζάρες. Η ξεθωριασμένη ρίζα δείχνει ότι δεν είναι φρέσκα.
Εμφάνιση: Ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς σκούρα ή κίτρινα σημάδια.
Να θυμάστε: Πρέπει να είναι σκληρά, να έχουν ομοιόμορφο σχήμα και να είναι απαλά. Αγοράστε τα με τα φύλλα – δείχνουν την φρεσκάδα τους.
Ντομάτες
Εμφάνιση: Γυαλιστερή και λεπτή φλούδα χωρίς βαθουλώματα, κοψίματα, σημάδια ή ζάρες. Αν είναι πράσινες, δεν είναι γινωμένες.
Να θυμάστε: Πρέπει να έχουν ένα πλούσιο, ευχάριστο άρωμα. Η πολύ λεπτή φλούδα δείχνει υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικό άλας.
Κολοκύθες
Εμφάνιση: Η επιφάνεια τους πρέπει να είναι σκληρή και να έχει ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς βαθουλώματα, σημάδια αποσύνθεσης ή από μηχανήματα.
Να θυμάστε: Πάντα να διαλέγετε μικρές ή μεσαίες κολοκύθες. Το κοτσάνι πρέπει να είναι ξερό. Οι κολοκύθες με κάπως μπλε φλούδα είναι οι πιο γλυκιές.
Χουρμάδες
Εμφάνιση: Ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς γυαλάδες. Δεν πρέπει να έχει εμφανή ελαττώματα. Οι χουρμάδες δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ζαρωμένοι ή ξηροί.
Να θυμάστε: Ένας χουρμάς που αποξηραίνεται χωρίς χημικά μέσα, πρέπει να είναι ξηρός στο άγγιγμα. Μπορεί ακόμη να κολλάει λίγο λόγω της ζάχαρης.
Μήλα
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν πολύ φυσική εμφάνιση. Δεν πρέπει να έχουν χτυπήματα ή ίχνη από παράσιτα, σκούρα σημάδια ή βαθουλώματα.
Να θυμάστε: Διαλέξτε μήλα μεσαίου μεγέθους που μυρίζουν. Αν η φλούδα τους είναι λιπαρή, τότε έχουν υποστεί χημικές διεργασίες.
Σκόρδο
Εμφάνιση: Οι σκελίδες δεν πρέπει να έχουν πράσινα σημάδια.
Να θυμάστε: Το κεφάλι πρέπει να είναι ξηρό και μαλακό και οι σκελίδες μεγάλες. Αν υπάρχουν πολλές στρώσεις φλούδας, τότε το σκόρδο δεν είναι ώριμο.
Μανιτάρια
Εμφάνιση: Η κορυφή πρέπει να είναι άσπρη, μαλακή, με μια θαμπή γυαλάδα, χωρίς σημάδια ή βαθουλώματα. Η “ταινία” που ενώνει το κοτσάνι με την κορυφή θα πρέπει να είναι άθικτη.
Να θυμάστε: Τα καλύτερα μανιτάρια είναι ελαστικά και σκληρά στο άγγιγμα με χαρακτηριστικό άρωμα.
Πράσινο λάχανο
Εμφάνιση: Πράσινα φύλλα με ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς σκούρες κηλίδες ή ξερά σημεία.
Να θυμάστε: Ένα ώριμο λάχανο δεν αλλάζει σχήμα όταν το πιέζετε. Αν τα φύλλα του είναι πολύ χοντρά, τότε περιέχει πολλά νιτρικά άλατα.
Kουνουπίδι
Εμφάνιση: Το κεφάλι πρέπει να έχει ένα ομοιόμορφο λευκό ή ελαφρώς κίτρινο χρώμα, χωρίς χώμα ή σημάδια πάνω του.
Να θυμάστε: Το κεφάλι πρέπει να είναι πολύ συμπαγές.
Αρακάς
Εμφάνιση: Έντονα πράσινος λοβός, ελαφρώς υγρός στην εμφάνιση.
Να θυμάστε: Προσπαθείτε να λυγίσετε τον λοβό στη μέση – αν δεν λυγίζει, ο αρακάς είναι παλιός.
Κρεμμύδι
Εμφάνιση: Δεν πρέπει να έχει χτυπήματα στην επιφάνεια. Τα εξωτερικά στρώματα πρέπει να είναι πάντα ανοιχτόχρωμα. Πάντα να διαλέγετε κρεμμύδια χωρίς ρίζες ή πράσινους βλαστούς.
Να θυμάστε: Ένα καλό κρεμμύδι πρέπει να είναι συμπαγές, ξηρό και να μην σπάει εύκολα όταν το πιέζετε. Το άρωμα του πρέπει να είναι ελαφρύ αλλά διαπεραστικό.
Credit: brightside.me