in

Φυσική ορμόνη ίσως προσθέτει 30 χρόνια στη ζωή

Μία ορμόνη που εκ φύσεως παράγει ο οργανισμός μας, παρατείνει τη ζωή ποντικιών κατά 40% που αντιστοιχούν σε 30 ανθρώπινα χρόνια, ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Σε μελέτη στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι η ορμόνη ασκεί αυτή τη δράση, προστατεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα από τις επιθέσεις της γήρανσης και από τα νοσήματα που την συνοδεύουν.

Οι ερευνητές λένε ότι η έρευνά τους θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε καλύτερη φροντίδα των ηλικιωμένων, των παχυσάρκων και των ασθενών με καρκίνο ή διαβήτη.

Όπως έδειξε η νέα μελέτη, η συγκεκριμένη ορμόνη επηρεάζει τον ρυθμό γήρανσης του θύμου αδένα, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το στέρνο και αποτελεί μία σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα δομή, διότι παράγει τα Τ-κύτταρα που αυτό χρησιμοποιεί για να αναχαιτίζει, μεταξύ άλλων, τις επιθέσεις των παθογόνων μικροοργανισμών.

Καθώς γερνάμε, ο θύμος αδένας προοδευτικά εκφυλίζεται με συνέπεια να χάνει σιγά-σιγά την ικανότητα παραγωγής νέων Τ-κυττάρων και να εξασθενεί το ανοσοποιητικό. Έτσι, γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε κάθε είδους λοιμώξεις αλλά και σε ορισμένα νοσήματα της γήρανσης.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν η αυξομείωση των επιπέδων του επονομαζόμενου αυξητικού παράγοντα ινοβλάστης 21 (FGF21) μπορούσε να επηρεάσει τον μηχανισμό αυτό.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), η ορμόνη FGF21 φυσιολογικά παράγεται από το ήπαρ και σε προγενέστερες μελέτες είχε διαπιστωθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ευνοεί την απώλεια βάρους, και έτσι αποτελεί αντικείμενο μελέτης ως θεραπεία για τον τύπου 2 διαβήτη και την παχυσαρκία.

Στη νέα μελέτη, όμως, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όταν μείωναν τα επίπεδά της σε ομάδα μεσήλικων ποντικιών επιταχυνόταν ο βαθμός εκφύλισης του θύμου αδένα, με συνέπεια να πεθαίνουν πρόωρα.

Αντίθετα, όταν αύξαναν τα επίπεδά της σε ηλικιωμένα ποντίκια, ο θύμος αδένας προστατευόταν από την εκφύλιση και αυξανόταν η ικανότητά του να παράγει νέα Τ-κύτταρα, με αποτέλεσμα τα ζώα να ζουν κατά 40% περισσότερο.

Αν και τα ευρήματα αυτά απέχουν ακόμα πολύ από το να εφαρμοστούν σε ανθρώπους, ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βίσβα Ντιπ Ντίξιτ, καθηγητής Συγκριτικής Ιατρικής & Ανοσοβιολογίας στο Γέιλ εξήγησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS τι σημαίνουν σε ανθρώπινους όρους.

«Αν θεωρήσουμε ότι το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως των ανθρώπων είναι 80 έτη και η δράση της FGF21 που είδαμε στα ποντίκια είναι εξίσου ισχυρή σε εμάς, τότε μπορεί να προσθέσει σχεδόν 30 χρόνια στη ζωή μας», είπε.

«Ωστόσο αυτό είναι εντελώς θεωρητικό στην παρούσα φάση».

Ίσως πιο ρεαλιστικός είναι ο δυνητικός ρόλος της συγκεκριμένης ορμόνης στην αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων, πρόσθεσε.

«Ένα από τα κύρια ευρήματά μας είναι ότι τα επίπεδα της FGF21 είναι αρκετές φορές υψηλότερα στα επιθηλιακά κύτταρα του θύμου αδένα απ’ ό,τι στο ήπαρ, επομένως η ορμόνη δρα εντός του αδένα για να διεγείρει την παραγωγή των Τ-κυττάρων», εξήγησε.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η αύξηση των επιπέδων της FGF21 στους ηλικιωμένους ή τους πάσχοντες από καρκίνο οι οποίοι υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσθετη στρατηγική για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας τους.

»Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, μη ανταπόκρισης στα εμβόλια αλλά και ορισμένων καρκίνων, επειδή δεν έχουν επαρκώς εύρωστο ανοσοποιητικό – και αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε ίσως να επιλύσει η FGF21».

Αντίστοιχα, «η ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι εξίσου σημαντική για τους ασθενείς με καρκίνο», είπε.

Πηγή

Ο φούρνος της ήταν ΑΠΑΙΣΙΟΣ από ξεραμένα λίπη- Αν δείτε με τι τον καθάρισε θα ΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ! (VIDEO)

Ένα ντεμακιγιάζ ματιών που θρέφει τις βλεφαρίδες!Φτιάξε το με 2 υλικά…