Έχουμε παρακολουθήσει κατά καιρούς πολλά βίντεο που κάνουν μία γρήγορη ιστορική αναδρομή στη μόδα. Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και η make up artist, Lisa Eldridge, παρουσιάζοντάς μας όχι ρούχα, αλλά… μακιγιάζ.
Οι διαφορές στο μακιγιάζ ανά εποχή και χώρα είναι τρομερές και οι πληροφορίες που παίρνουμε εντελώς απροσδόκητες. Συγκεκριμένα:
Οι Αιγύπτιοι ήταν από τους πρώτους λαούς που ασχολούνταν συστηματικά με τον καλλωπισμό -άντρες και γυναίκες. Οι Αιγύπτιες ξόδευαν αρκετές ώρες για να δημιουργήσουν τα καλλυντικά τους, ενώ το μακιγιάζ τους ήταν τόσο υπερβολικό που τις μεταμόρφωνε ολοκληρωτικά.
Στην Αρχαία Ελλάδα όσο λιγότερο βάφονταν οι γυναίκες τόσο το καλύτερο. Η πούδρα, το έντονα φρύδια και απαλό χρώμα στα μάγουλα και στα χείλη -το οποίο προερχόταν από φρούτα και φυτά- ήταν μέρος της ρουτίνας τους.
Στην Μεσαιωνική εποχή δεν υπήρχε γυναίκα που να μην πειραματιζόταν με τα καλλυντικά. Στόχος τους ήταν να έχουν μία λαμπερή και καθαρή επιδερμίδα, ενώ το μακιγιάζ έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανεπιτήδευτο.
Στην εποχή του Διαφωτισμού, οι Γαλλίδες ήταν κοκκινισμένες ακόμη και στα αυτιά. Το ρουζ ήταν το must-have καλλυντικό για τις πλούσιες, καθώς έτσι ξεχώριζαν από τις κατώτερες τάξεις.
Στη Βικτωριανή εποχή οτιδήποτε άλλο πέρα από μία natural επιδερμίδα, θεωρούνταν φθηνό. Οι κυρίες εκείνη την εποχή μπορούσαν να τσιμπάνε τα μάγουλα τους για να κοκκινίσουν ή να βάζουν ροδοπέταλα στα χείλη τους για χρώμα. Το φυσικό μακιγιάζ δηλαδή είχε εντελώς κυριολεκτική σημασία.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου τα χολιγουντιανά έργα και τα καμπαρέ κάνουν την εμφάνισή τους, το μακιγιάζ γίνεται πιο μυστηριώδες, θηλυκό αλλά και υπερβολικό. Το μακιγιάζ ήταν σύμβολο δύναμης για τις γυναίκες της εποχής και το σκούρο κόκκινο χρώμα στα χείλη, το σήμα κατατεθέν τους.
Ο 20ος αιώνας είχε τις περισσότερες αλλαγές στο μακιγιάζ από κάθε άλλο αιώνα. Ωστόσο λίγα tutorials θεωρούνται παλιομοδίτικα, καθώς οι τάσεις ανακυκλώνονται συνεχώς.
Δείτε το βίντεο