Γίνεται ένα πάπλωμα να καταπραΰνει το άγχος και σας να βοηθάει να αισθάνεστε καλύτερα; Και όμως γίνεται! Μια κουβέρτα με κατανεμημένο βάρος έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Στα περισσότερα κέντρα θεραπείας ύπνου γίνεται λόγος για το που κοιμάται κάποιος, και όχι το με τι σκεπάζεται. Θα πρέπει να δίνεται ίση αξία όμως και στους δύο παράγοντες.
Έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από γιατρούς
Όταν το βάρος μιας κουβέρτας είναι κατανεμημένο παντού το ίδιο, αυτή λειτουργεί θεραπευτικά. Το πάπλωμα συχνά γεμίζεται με πλαστικά σφαιρίδια που ράβονται ισομερώς, διανέμοντας το βάρος σωστά.
Η πίεση που δημιουργεί η κουβέρτα είναι παρόμοια με το φάσκιωμα ενός βρέφους. Αυτό βοηθά το σώμα να χαλαρώσει, να αισθάνεται ασφαλές. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ενεργοποιηθούν συγκεκριμένα σημεία πίεσης, ο εγκέφαλος απελευθερώνει σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που λειτουργεί καταπραϋντικά στον οργανισμό. Επίσης έχει άλλες ωφέλειες, όπως η διατήρηση της μνήμης.
Μια σειρά από παθήσεις μπορούν να βοηθηθούν από μία κουβέρτα με κατανεμημένο βάρος, όπως η νόσος του Parkinson, η νόσος του Alzheimer, το σύνδρομο Tourette, διπολικά νευρολογικά προβλήματα, εγκεφαλική παράλυση, διαταραχές του ύπνου, ο αυτισμός, η εμμηνόπαυση και σχεδόν οποιοσδήποτε τύπος άγχους.
Η ανακούφιση του άγχους βοηθά επίσης με την κατάθλιψη, ψυχολογικά τραύματα, παράνοια, αποτοξίνωση και ούτω καθεξής.
Δύο μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στην Εργοθεραπεία (2008) έδειξαν ότι οι κουβέρτες με κατανεμημένο βάρος βοήθησαν με το άγχος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Ψυχιατρική Αυστραλίας (2012) επιβεβαίωσε επίσης το γεγονός.
Μια μελέτη στο περιοδικό Pediatrics δημοσιεύτηκε το 2014, όπου 63 παιδιά, ηλικίας 5-16 ετών κοιμόντουσαν είτε με κουβέρτα με κατανεμημένο βάρος, είτε σε κανονική κουβέρτα για 12 έως 16 εβδομάδες. Μετά από αυτή την πρώτη φάση, οι δύο ομάδες αντάλλαξαν κουβέρτες και χρησιμοποίησαν την άλλη κουβέρτα για περίπου δύο εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ύπνος δεν βελτιώθηκε σημαντικά για καμία ομάδα. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά και οι γονείς ανέφεραν ότι προτίμησαν τη βαριά κουβέρτα.
Πώς να τη χρησιμοποιήσετε
Το βάρος μιας τέτοιας κουβέρτας για ενήλικες πρέπει να είναι περίπου 7 έως 13 κιλά. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή εργοθεραπευτή. Όσοι πάσχουν από αναπνευστικό, κυκλοφορικό και άλλες ασθένειες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια τέτοια κουβέρτα.
Φτιάξτε τη μόνοι σας!
Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με οδηγίες πως να φτιάξετε μόνοι σας ένα τέτοιο πάπλωμα.