Πλέον είναι παράνομο στην Ολλανδία να χρησιμοποιηθούν άγρια ζώα, όπως λιοντάρια, αρκούδες, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις σε παραστάσεις τσίρκων! Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015, τέθηκε επίσημα σε ισχύ η απαγόρευση των άγριων ζώων στα τσίρκα της χώρας.
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας απαγόρευσε τη χρήση άγριων ζώων σε τσίρκο, με απόφαση που έχει άμεση ισχύ για τα 22 ενεργά τσίρκα στη χώρα, 16 εκ των οποίων χρησιμοποιούν 119 άγρια ζώα.
Εκτός του ότι αναγκάζονται να εκτελούν αφύσικα κόλπα για το σκοπό της ανθρώπινης ψυχαγωγίας, τα οποία προκαλούν άγχος και τραυματισμούς, τα ζώα υποφέρουν από τις συνεχείς μετακινήσεις σε μικρά κλουβιά και τη διαμονή σε στενά και άβολα καταλύματα.
Τα είδη που προστατεύονται από την απαγόρευση περιλαμβάνουν καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, τίγρεις, λιοντάρια, ζέβρες, θαλάσσιους λέοντες και πρωτεύοντα θηλαστικά. Φιλοζωικές οργανώσεις πραγματοποίησαν εκστρατεία για εννέα χρόνια προκειμένου να περάσει η απαγόρευση.
Η ένωση των ολλανδικών οργανώσεων προστασίας ζώων, Wilde Dieren de Tent Uit, ήταν μία από τις ομάδες που μάχονται για την απαγόρευση. Τώρα προσφέρουν βοήθεια ώστε να βρεθούν νέα, κατάλληλα καταφύγια για τα ζώα.
Μέχρι στιγμής εννέα ευρωπαϊκές χώρες έχουν σε ισχύ πλήρεις απαγορεύσεις σχετικά με τη χρήση άγριων ζώων στο τσίρκο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, του Βελγίου αλλά και της Ελλάδας, η οποία το 2012 ήταν μάλιστα η πρώτη στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που έπραξε κάτι τέτοιο.
«Παρά το γεγονός ότι συγχαίρουμε ολόψυχα την Ολλανδία για την ψήφιση αυτής της νομοθεσίας, μας ανησυχεί το τι θα συμβεί στα 16 τσίρκα με ζώα στην Ολλανδία. Θα ταξιδέψουν απλά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, όπου μπορούν να εξακολουθούν να εργάζονται;», αναρωτήθηκε ο Κίραν Χάρκιν, επικεφαλής της φιλοζωικής οργάνωσης Four Paws.«Πρέπει πραγματικά όλη η Ευρώπη να αναλάβει δράση ενάντια σε αυτή την ξεπερασμένη μορφή ψυχαγωγίας, για την καλή διαβίωση και φροντίδα των ζώων που απομένουν», πρόσθεσε.