Θυμάστε πως ήταν τα ταψιά σας όταν τα αγοράσατε; Γυαλιστερά και καινούρια, χωρίς στίγματα. Σήμερα, μερικά χρόνια μετά, έχουν υπολείμματα από φαγητά και λίπη και δεν θυμίζουν με τίποτα το πως ήταν όταν τα πρωτοαγοράστε. Αλλά δεν είναι ανάγκη να τα πετάξετε. Μπορείτε να τα ανανεώσετε χωρίς να ξοδέψετε…
Θυμάστε πως ήταν τα ταψιά σας όταν τα αγοράσατε; Γυαλιστερά και καινούρια, χωρίς στίγματα. Σήμερα, μερικά χρόνια μετά, έχουν υπολείμματα από φαγητά και λίπη και δεν θυμίζουν με τίποτα το πως ήταν όταν τα πρωτοαγοράστε. Αλλά δεν είναι ανάγκη να τα πετάξετε. Μπορείτε να τα ανανεώσετε χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα.
Υπάρχουν 3 τύποι ταψιού: από αλουμίνιο, από ανοξείδωτο ατσάλι και από γυαλί. Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να καθαρίσετε κάθε έναν τύπο ταψιού για να μοιάζει σαν καινούριο.
Ανοξείδωτο ατσάλι
Θεωρείται από πολλούς το καλύτερο. Αλλά η υψηλή τους ποιότητα δεν σημαίνει ότι δεν σκουριάζουν και δεν λερώνουν όπως τα υπόλοιπα ταψιά.
Θα χρειαστείτε
– Οξιζενέ
– Μαγειρική σόδα
– Σφουγγάρι για τα πιάτα
1. Ρίξτε στο ταψί ένα στρώμα μαγειρικής σόδας, μετά οξιζενέ και ξανά σόδα.
2. Αφήστε το να κάτσει για 1-2 ώρες.
3. Τρίψτε τους λεκέδες.
Είναι τόσο απλό. Αν οι λεκέδες είναι πιο επίμονοι, χρησιμοποιήστε σύρμα για να τους τρίψετε. Συμβουλή: Αν δεν έχετε οξιζενέ, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό, αλλά το οξιζενέ κάνει καλύτερη δουλειά.
Αν το ταψί έχει σκουριάσει, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μια λίγο διαφορετική μέθοδο
Θα χρειαστείτε:
– Καθαριστικό ελαφρόπετρας
– Σύρμα
– Καθαριστικό φούρνου
– Πλαστική ζελατίνα
1. Ψεκάστε με καθαριστικό ελαφρόπετρας τη σκουριά.
2. Τρίψτε την με το σύρμα. Αν δεν φύγει, συνεχίστε με τα επόμενα βήματα.
3. Ψεκάστε με το καθαριστικό φούρνου. Τυλίξτε το ταψί με τη ζελατίνα και αφήστε το να κάτσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
4. Το πρωί, ξετυλίξτε το και βάλτε το ταψί στο φούρνο στους 65 για 20 λεπτά.
5. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
6. Βάλτε το μέσα σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό για 30 λεπτά. Τρίψτε το με το σύρμα.
Αλουμίνιο
Το αλουμίνιο είναι πάντα πιο φτηνό από το ανοξείδωτο ατσάλι, αλλά το ίδιο καλό. Ωστόσο γεμίζει κι αυτό με λεκέδες εύκολα. Με την παρακάτω απλή λύση θα τους απομακρύνετε εύκολα και γρήγορα.
Θα χρειαστείτε
– Νερό
– Αποσταγμένο λευκό ξίδι
– Μία κατσαρόλα
– Σφουγγάρι
1. Γεμίστε την κατσαρόλα με ίσα μέρη νερού και ξιδιού.
2. Βράστε το μίγμα και αφήστε το να κρυώσει μέχρι να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
3. Βουτήξτε το σφουγγάρι στο μίγμα και τρίψτε τους λεκέδες.
4. Ξεπλύντε με νερό και απορρυπαντικό και αφήστε να στεγνώσει.
Γυαλί
Οι λεκέδες στο γυαλί είναι ό,τι χειρότερο, γιατί φαίνονται πολύ έντονα. Δοκιμάστε το παρακάτω κόλπο και δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσετε γι’αυτούς ξανά.
Θα χρειαστείτε
– Μαγειρική σόδα
– Απορρυπαντικό για τα πιάτα
– Σφουγγάρι
1. Γεμίστε τον πάτο του ταψιού με μαγειρική σόδα και μετά με απορρυπαντικό.
2. Γεμίστε το με ζεστό νερό και αφήστε το για 15 λεπτά.
3. Αδειάστε και τρίψτε με το σφουγγάρι. Ρίξτε σόδα στους πιο επίμονους λεκέδες καθώς τρίβετε.
Credit: tiphero.com