Από την Λίζα Μάτσα,
Η τούρτα Baked Alaska (γνωστό και ως omelette à la norvégienne) σήμερα αποτελεί ξεκάθαρα την crème de la crème των γλυκών στο διαδίκτυο, όμως από ότι φαίνεται έχει κλέψει την παράσταση χρόνια πριν, κατά τη Βικτωριανή εποχή. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο με χιονισμένη εμφάνιση, αποτελούμενο από παγωτό και κέικ, θωρακισμένα μέσα σε καψαλισμένη μαρέγκα. Η ιστορία αυτού δεν ξεκίνησε στη Γαλλία όπως λανθασμένα είχαμε φανταστεί, αλλά στην Κίνα. Η προσθήκη της μαρέγκας στις αρχές της δεκαετίας του 1800 είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών του Αμερικανού φυσικού Benjamin Thompson ο οποίος διαπίστωσε ότι η μαρέγκα θα λειτουργoύσε ως Δούρειος Ίππος για τον κρύο πυρήνα του γλυκού.
Το όνομα “Baked Alaska” επινοήθηκε το 1876 στο νεοϋορκέζειο εστιατόριο Delmonico’s από τον σεφ Charles Ranhofer με σκοπό να τιμήσει την πολιτεία που μόλις είχε προσαρτηθεί στις ΗΠΑ, που δεν ήταν άλλη από την Αλάσκα. Το επιδόρπιο καθιερώθηκε ως το αγαπημένο για τους προνομιούχους των κοινωνικών τάξερων, ενώ στην Ευρώπη έγινε γνωστό από τον σεφ Jean Giroix που το σέρβιρε στο Hôtel de Paris στο Μόντε Κάρλο. Tο Baked Alaska σκαρφάλωσε γρήγορα στην κορυφή της λίστας των πιο σημαντικών αμερικανικών βιβλίων μαγειρικής της εποχής, εξασφαλίζοντας την 1η του Φεβρουαρίου ως ημέρα αφιερωμένη στο χιονισμένο γλυκό!
Το 1969 ο Ούγγρος φυσικός και εραστής της μοριακής γαστρονομίας Nicholas Kurti, επινόησε την αντίστροφη εκδοχή του “Baked Alaska” (ζεστό στο εσωτερικό και το κρύο στο εξωτερικό) και το ονόμασε “Frozen Florida”, ενώ την ίδια στιγμή “ξεφύτρωσε” άλλη μια παραλλαγή της, ονόματι Bombe Alaska που απαιτούσε πασπαλισμένο μαύρο ρούμι στην επιφάνεια. Η παρασκευή απλοποιήθηκε το 1974 από την Jacqueline Halliday Diaz η οποία δημιούργησε ένα ειδικά ταψί για Baked Alaska που ονομάζεται Cūlinique.
Συνταγή για Baked Alaska
Τι θα χρειαστείς:- Ένα μπολ ή μια φόρμα σιλικόνης, χωρητικότητας 1 λίτρου
- 1 λίτρο παγωτό της αρεσκείας σας
- 1 παντεσπάνι από κέικ (σιγουρευτείτε ότι το παντεσπάνι έχει το ίδιο μέγεθος με την φόρμα που έχετε επιλέξει)
- Επικάλυψη μαρέγκας (η συνταγή βρίσκεται παρακάτω)
- Φλόγιστρο
Πώς θα το φτιάξεις:
- Καλύπτουμε όλη την εσωτερική επιφάνεια του μπολ μας με μεμβράνη και ρίχνουμε το παγωτό μέσα- που είναι σε θερμοκρασία δωματίου- πιέζοντας καλά από πάνω για να εφαρμόσει καλά γύρω γύρω στο μπολ.
- Προσθέτουμε από πάνω και το κέικ κόβοντάς το στη διάμετρο του μπολ.
- Πιέζουμε καλά μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχει εφαρμόσει απόλυτα.
- Βάζουμε στη κατάψυξη για 1 ώρα τουλάχιστον.
- Μόλις το βγάλουμε από την ψύξη, αφαιρούμε το παγωτό-κέικ από τη φόρμα ή το μπολ, τραβώντας τη μεμβράνη ή βάζοντας τη φόρμα κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό και τέλος τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί.
- Επιστρέφουμε το γλυκό στην κατάψυξη και ετοιμάζουμε το frosting.
Για την επικάλυψη από μαρέγκα θα χρειαστείς:
- ασπράδια από 5 μεγάλα αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Πώς θα το φτιάξεις:
- Ανακατεύουμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μπεν μαρί.
- Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι το μείγμα να φτάσει στους 65 ° C.
- Τραβάμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο.
- Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει και 10 λεπτά οπότε να είσαι υπομονετικός γιατί η μαρέγκα σου πρέπει να γυαλίσει.
- Καλύπτουμε με την άσπρη μαρέγκα ολόκληρη την τούρτα και στη συνέχεια με ένα φλόγιστρο την καίμε.
- Αν δεν πρόκειται να καταναλώσουμε άμεσα το χιονισμένο γλυκό -που πολύ αμφιβάλλω- διατηρούμε στη κατάψυξη.
Tip
Αν χρησιμοποιήσεις διαφορετικές γεύσεις παγωτού, θα πρέπει να παγώνεις την καθεμία ξεχωριστά και να προσθέσεις στο τέλος το παντεσπάνι σου ως βάση. Καλή επιτυχία!
Πηγή