in

Γερά οστά: Οι καλύτερες τροφές εκτός από γαλακτοκομικά

Η σωστή διατροφή για την καλή υγεία των οστών αφορά βασικά δύο πολύτιμα συστατικά: το ασβέστιο και την βιταμίνη D.

Και αν είναι γνωστό ότι στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα βρείτε τροφές πλούσιες και στα δύο, αυτό δεν σημαίνει ότι αν έχετε πρόβλημα στην κατανάλωση αυτών των προϊόντων, δεν μπορείτε να βρείτε τα συγκεκριμένα συστατικά και σε άλλες τροφές.

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το κατσαρό λάχανο, η ρόκα, το κάρδαμο και η λαχανίδα είναι ίσως οι καλύτερες μη-γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου. Αν και το σπανάκι αναφέρεται πολλές φορές ως μέλος αυτής της ομάδας, δεν ενδείκνυται σε αυτή την περίπτωση, επειδή περιέχει οξαλικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από το ανθρώπινο σώμα.

Σολομός

Η βιταμίνη D είναι σπάνια στην φύση. Ωστόσο, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, είναι ίσως η καλύτερη πηγή της συγκεκριμένης βιταμίνης. Μια μερίδα σολομού θα σας δώσει όλη την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεστε σε μια ημέρα. Μάλιστα, αν μπορείτε να καταναλώσετε και τα κόκαλα των περισσοτέρων ψαριών, τότε θα πάρετε και πολύ μεγάλη ποσότητα ασβεστίου.

Αμύγδαλα

Από όλους τους ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο ανά μερίδα. Μπόνους: δεν περιέχουν χοληστερόλη, είναι χαμηλά σε λιπαρά και έχουν αρκετή πρωτεΐνη.

Τόνος

Ο τόνος είναι ένα ακόμα λιπαρό ψάρι που είναι γεμάτο με βιταμίνη D. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες και άλλων ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης D και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των οστών. Η βιταμίνη D βρίσκεται μόνο στους κρόκους, οπότε αν έχετε την τάση να τρώτε μόνο το ασπράδι, θα πρέπει να βρείτε την βιταμίνη D σε άλλες τροφές.

Μπρόκολο

Μετά τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο είναι η επόμενη καλύτερη πηγή ασβεστίου. Μπόνους: είναι πλούσιο και σε βιταμίνη C και ίνες.

Πηγή

Oι γιατρoi πρoειδoπoιoύν – Aυτo εiναι τo σπυράκι πoυ σκoτώνει

Ονυχοκρύπτωση: Τι να κάνετε όταν το νύχι μπαίνει μέσα στο δέρμα