Τον λόγο που οι γυναίκες παχαίνουν πιο εύκολα και αδυνατίζουν πιο δύσκολα από τους άνδρες πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες από τη Σκωτία.
Η λύση του μυστηρίου βρίσκεται στον εγκέφαλο και στις διαφορές που υπάρχουν στα δύο φύλα στη δράση ορισμένων ορμονών οι οποίες αποκαλούνται πεπτίδια POMC και παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν έκαναν πειράματα με ποντίκια και ανακάλυψαν ότι η αύξηση των επιπέδων αυτών των πεπτιδίων έκανε τα παχύσαρκα ζώα να αδυνατίζουν.
Τα αρσενικά ποντίκια όμως αδυνάτισαν πολύ και απέκτησαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ τα θηλυκά έχασαν λίγο βάρος με συνέπεια να παραμείνουν στην κατηγορία της παχυσαρκίας, αν και αυτή ήταν μικρότερου βαθμού.
Η διαφορά οφειλόταν στο ότι τα πεπτίδια έκοβαν εξίσου την όρεξη στα ποντίκια, αλλά στα αρσενικά επιτάχυναν επίσης τον μεταβολισμό και τα καθιστούσαν πιο δραστήρια.
Έτσι, τα αρσενικά ζώα ουσιαστικά αδυνάτιζαν με συνδυασμό λιγότερου φαγητού και γυμναστικής.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ίδια διαφοροποίηση ισχύει και στους ανθρώπους, και εξηγεί γιατί τόσο πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται μια ζωή από τα περιττά τους κιλά.
Πιστεύουν επίσης ότι η διαφορά αυτή πιθανώς σημαίνει ότι θα πρέπει να επινοηθούν φάρμακα για αδυνάτισμα ειδικά προσαρμοσμένα στα δύο φύλα, με εκείνα για τις γυναίκες να δρουν σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Molecular Metabolism».