Αν θέλεις αφράτα γλυκά τσουρέκια, εδώ είναι η συνταγή που πρέπει να ακολουθήσεις!
Υλικά:
- 1 κουτί ζαχαρούχο
- 2 κουτιά ζάχαρη (μετράμε με το κουτί απ το ζαχαρούχο)
- 2 βανίλιες
- 3 αυγά και 1 αυγό για να αλείψουμε τα τσουρέκια
- 1 κουτί ζαχαρούχου βιταμ(το μετράμε ωμό και όταν λιώσει το ρίχνουμε μέσα στο κουτί και συμπληρώνουμε με ηλιέλαιο)μετράμε με το κουτί απ το ζαχαρούχο
- 1,5 κουτί νερό χλιαρό
- 120 γρ. μαγιά νωπή
- 1.κ. γλυκού μπέικιν
- ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
- 1 κ. γλυκού κακουλέ
- 3 κ. γλυκού μαχλέπι
- 1400 αλεύρι για τσουρέκια
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα, θερμαίνουμε ανακατεύοντας τα 4 πρώτα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σε μια λεκάνη μεγάλη λιώνουμε τη μαγιά με τα 1,5 κουτί νερό (χλιαρό όχι καυτό)
- Και αφού λιώσει προσθέτουμε στη λεκάνη το μείγμα της κατσαρόλας που πρέπει να είναι χλιαρό όχι ζεστό για να μην κάψουμε τη μαγιά μας!
- Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε και το αλεύρι (εκτός το λάδι η το βούτυρο). Ζυμώνω και βάζουμε σιγά σιγά το βούτυρο μέχρι να το πάρει όλο και αφήνω το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες για να φουσκώσει.
- Πλάθω τα τσουρέκια και τα αφήνω 20-30′ σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Τ’αλείφω με αυγό, πασπαλίζω με σουσάμι αν θέλω.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 35-40′ λεπτά. Μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160-170′ για 25-30′!
Η Συνταγή είναι από κ. Stella Emmanouil – “Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές”.