Παραδοσιακή πίτα της Κιμώλου, μια ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας. Κρύβει μέσα της όλη την απλότητα και τη νοστιμιά του κυκλαδίτικου νησιού. Το σίγουρο είναι ότι θα σας εντυπωσιάσει η νοστιμιά της αν και τόσο απλή!
Υλικά
- Για τη ζύμη 750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.γ. αλάτι όσο σηκώσει (περίπου 1½ ποτήρι νερού) νερό χλιαρό
- 3 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
- 3 ξερά κρεμμύδια
- 2 χρωματιστές πιπεριές
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη λίγες
- ψιλοκομμένες ελιές
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα.
- Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε, ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα.
- Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ.
- Βάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1 ώρα.
- Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες και τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε σε καρέ. Κόβουμε και τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε καρέ.
- Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 36 εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου. Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Τοποθετούμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, πιπεριές και τις ελιές ψιλοκομμένες.
- Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε τη λαδένια.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50΄ και μέχρι να ροδίσει η λαδένια.Extra tips επιτυχίας:
Ξεκουράστε σωστά την ζύμη για να αναπτυχθεί σωστά η γλουτέμη.
Αδιαβροχοποιήστε την ζύμη αλείφοντας την ελαιόλαδο.
Στεγνώστε καλά τα λαχανικά πασπαλίζοντας τα με αλάτι, για να βγάλουν τα υγρά τους και ταμπονάροντας τα.