Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να χάσουν κιλά και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος για τον τύπο του σώματός τους, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, οστεοαρθρίτιδας και ορισμένων μορφών καρκίνου. Και φυσικά για τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας.
Δυστυχώς όμως, αυτό είναι συχνά πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη!
Προκειμένου να χάσει κάποιος πολλά κιλά, θα πρέπει να δημιουργήσει μια νέα ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνει και της ενέργειας που ξοδεύει. Ένα μέρος του εγκεφάλου μας, που ονομάζεται υποθάλαμος, ρυθμίζει την ισορροπία αυτή με την αποστολή ορμονών στο σώμα μας για να ρυθμίσουν το αίσθημα της πείνας και για τον έλεγχο του μεταβολισμού – πόσο γρήγορα ξοδεύουμε την θερμιδική ενέργεια που καταναλώνουμε.
Αυτή η λειτουργία του σώματος είναι ακριβώς ο λόγος που μία μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί: το σώμα αντιστέκεται στην απώλεια βάρους, διότι θέλει να διατηρήσει την προηγούμενη ισορροπία.
Για τους ανθρώπους που είναι παχύσαρκοι και χάνουν πολλά κιλά, το σώμα τους συνεχίζει να έχει ως σημείο αναφοράς το προηγούμενο «σημείο ισορροπίας». Αυτοί οι άνθρωποι έχουν γενικά υψηλότερα ποσοστά «μεταβολιστικής ηρεμίας» (ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες, ενώ ξεκουράζεται). Ωστόσο, μετά την απώλεια βάρους, αυτός ο ρυθμός πέφτει δραματικά και ο υποθάλαμος στέλνει περισσότερα σήματα «πείνας».
Η συμβουλή των γιατρών είναι να εκτελείτε ασκήσεις δύναμης που διατηρούν τη μυϊκή μάζα και θα βοηθήσουν στην αύξηση του ποσοστού «μεταβολιστικής ηρεμίας» του σώματος. Αυτό θα πρέπει όμως να γίνει σε συνδυασμό με συνεπή άσκηση και μόνιμη μείωση στην κατανάλωση θερμίδων.
Credits: NX2