Ίσως να είναι ενάντια σε όλα όσα έχουμε προγραμματιστεί να πιστεύουμε από πολύ μικρή ηλικία, όπως ότι το να τρώμε σαλάτες βοηθάει στην απώλεια βάρους ή ότι «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», αλλά σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ), ένα σύστημα ιατρικής που υπάρχει εδώ και 2.000-3.000 χρόνια, οι ωμές τροφές μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίζουν αντί να προωθούν μια πιο υγιεινή ζωή.
Ο ρόλος της τροφής που καταναλώνουμε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσο ευεργετική θα είναι για τον οργανισμό μας, Η ωμή τροφή, τα αυγά, το τόφου, το σιτάρι ολικής αλέσεως και το πράσινο τσάι έχουν «δροσιστικές» επιπτώσεις στο σώμα μας, ανεξάρτητα από το αν είναι κρύα ή ζεστά όταν καταναλώνονται.
Τρόφιμα όπως οι χουρμάδες, το κοτόπουλο, η κολοκύθα, η κανέλα και το τζίντζερ έχουν «θερμαντική» επίδραση.
Φανταστείτε μια κατσαρόλα με σούπα στη φωτιά, μόνο που σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για το στομάχι μας. Προκειμένου η σούπα να μαγειρευτεί σωστά, πρέπει η θερμοκρασία να είναι αρκετά υψηλή. Στην ΠΚΙ πιστεύουν ότι η σπλήνα είναι η φωτιά κάτω από την «κατσαρόλα». Αν λοιπόν προσθέσουμε κρύα συστατικά θα χρειαστεί να δυναμώσουμε τη φωτιά κάτι που προκαλεί επιπλέον θερμότητα και το yang «εξατμίζεται».
Αν είστε ήδη πολύ ζεστοί, τα «δροσιστικά» φαγητά προφανώς είναι καλύτερα για εσάς. Ασχέτως από την κατάστασή σας όμως, μια διατροφή που βασίζεται 100% σε ωμά και «δροσιστικά» φαγητά μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας, γιατί απαιτούνται τεράστια ποσά ενέργειας από την σπλήνα προκειμένου να διατηρηθεί το σώμα σε φυσιολογικές θερμοκρασίες.
Μερικά από τα συμπτώματα αυτής της ανεπάρκειας είναι:
«Βαρύ» κεφάλι Θολούρα Έλλειψη όρεξης Λαχτάρα για γλυκά Ναυτία Εφίδρωση χωρίς άσκηση Δυσκολία στο πρωινό περπάτημα Διαβήτης Προβλήματα χώνεψης Κούραση ή αδυναμία
Η προσθήκη στη διατροφή μας ελαφρώς μαγειρεμένων λαχανικών και «θερμαντικών» φαγητών μπορεί να θεραπεύσει τα παραπάνω συμπτώματα.
Οι υποστηρικτές της ωμής διατροφής χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων καταστρέφονται με το μαγείρεμα, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.
Κάποια φυτοχημικά όπως το λυκοπένιο και τα καροτενοειδή στην πραγματικότητα είναι πιο αποτελεσματικά όταν η τροφή έχει μαγειρευτεί γιατί απορροφούνται ευκολότερα από τον οργανισμό μας.