Η παχυσαρκία δεν είναι είτε άσπρο, είτε μαύρο. Υπάρχουν πολλές αιτίες που την προκαλούν και πολλοί τρόποι να την αντιμετωπίσουμε. Μερικές μέθοδοι λειτουργούν για κάποιους και όχι για άλλους.
Τώρα, οι επιστήμονες ξέρουν το γιατί.
Μία πρόσφατη έρευνα ασχολήθηκε με μία ομάδα 4.000 παχύσαρκων ενηλίκων και κατάφερε να τους κατατάξει σε 6 διακριτές ομάδες.
- Νεαρές υγιείς γυναίκες – γυναίκες που είναι παχύσαρκες, αλλά γενικά δεν έχουν θέματα υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2
- Άντρες που πίνουν πολύ – όπως και πριν, απλά καταναλώνουν πολύ αλκοόλ
- Δυστυχισμένους και αγχωμένους μεσήλικες – κυρίως γυναίκες με κακή ψυχική υγεία
- Χαρούμενους και υγιείς ηλικιωμένους – με γενικά καλή υγεία, αλλά αρκετά μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και υψηλή πίεση
- Άρρωστους αλλά χαρούμενους ηλικιωμένους – ηλικιωμένοι με χρόνιες ασθένειες, όπως οστεοαρθρίτιδα, αλλά καλή ψυχική υγεία
- Κακή υγεία – άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα και έχουν πολλές χρόνιες ασθένειες
Η έρευνα είναι σημαντική γιατί είναι σημαντικό να καταλάβουμε την αιτία της παχυσαρκίας για να την καταπολεμήσουμε. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αν και χρειάζεται ακόμα πολύ έρευνα.
Υπάρχουν δύο τρόποι κατανομής λίπους στο σώμα: οι Android και Gynoid
Σύμφωνα με to PositiveMed:
Η πρώτη περίπτωση λέγεται έτσι γιατί συνήθως συναντάται στους άντρες. Μπορεί να έχετε ακούσει τον σωματότυπο του μήλου όταν η περιφέρεια της μέσης είναι πιο μεγάλη από τους γοφούς.
και…
Ας δούμε κάθε κατηγορία ξεχωριστά!
1. Παχυσαρκία στο πάνω κομμάτι του σώματος (Android)
Αυτό συνήθως γίνεται λόγω της διατροφής και έλλειψης άσκησης. Προσπαθήστε να κόψετε τα γλυκά και να γυμνάζεστε για 30 λεπτά τη μέρα. Εάν δεν αλλάξει κάτι, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.
2. Παχυσαρκία επικεντρωμένη στο στομάχι (Android)
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε άγχος ή κατάθλιψη. Συνδυάζοντας άσκηση με τεχνικές χαλάρωσης είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.
3. Παχυσαρκία στο κάτω κομμάτι του σώματος (Gynoid)
Είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στις περισσότερες γυναίκες. Ασκήσεις για το κάτω μέρος του σώματος, συνδυασμένες με καρδιαγγειακές ασκήσεις.
4. Πρησμένο στομάχι (Android)
Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή προβλημάτων με την αναπνοή. Προσπαθήστε να ελαττώσετε το αλκοόλ και δοκιμάστε αναπνευστικές ασκήσεις.
5. Παχυσαρκία στο κάτω μέρος του σώματος (Gynoid)
Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο σε όσες είναι έγκυοι. Δοκιμάστε αεροβική για να μειώσετε την πίεση από τα πόδια και τις πατούσες σας. Επίσης, όταν θα κάθεστε καλό είναι να έχετε τα πόδια σας σηκωμένα.
6. Έντονο πρόβλημα στο στομάχι (Android)
Αυτό είναι αποτέλεσμα ακινησίας. Η άσκηση είναι πολύ σημαντική, όπως και το να κρατάτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Μην το παρακάνετε και να τρώτε μικρές μερίδες.
Το να γνωρίζετε τι χρειάζεται κάθε σωματότυπος είναι σημαντικό για να καταπολεμήσετε την παχυσαρκία. Ωστόσο, κάποιοι ορμονικοί και γενετικοί λόγοι θα πρέπει πρώτα να αποκλειστούν γιατί αλλιώς τίποτα από αυτά δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Credit: davidwolfe.com