Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σπανάκι είναι ένα από τα υγιέστερα λαχανικά που μπορούμε να φάμε. Αυτό φυλλώδες πράσινο λαχανικό, είναι μια πραγματική «αποθήκη» θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α, Β, C, E, σίδηρο, μαγγάνιο και κάλιο. Επιπλέον, το σπανάκι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν ενάντια σε έναν αριθμό ασθενειών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω γήρανσης.
Αν κι εσείς συμπεριλαμβάνετε το σπανάκι στο μενού σας, υπάρχει ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε. Είναι ένα από εκείνα τα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταθεί διότι περιέχει νιτρικά άλατα. Όταν τα νιτρικά άλατα εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, πρώτα μετατρέπονται σε νιτρώδη και στη συνέχεια σε νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι γνωστά καρκινογόνα. Σύμφωνα με διατροφολόγους, το σπανάκι είναι καλύτερο να καταναλώνεται αμέσως μετά την προετοιμασία του. Αν σας μείνει φαγητό, μπορείτε να το φάτε ακόμη και την επόμενη μέρα, δεδομένου όμως ότι δεν θα το ξαναζεστάνετε!
Credits: Healthy Food Team