Οι κάλοι ή τα σκληρά σημεία, είναι κάτι συνηθισμένο στα πόδια των περισσότερων ανθρώπων. Οφείλονται κυρίως στη χρήση ακατάλληλων υποδημάτων, λόγω της συνεχούς τριβής που αυτά προκαλούν σε σημεία όπως οι φτέρνες, τα δάχτυλα των ποδιών, τα πέλματα και οπουδήποτε σχηματίζονται κότσια.
Η αλήθεια είναι ότι οι κάλοι σχηματίζονται για να προστατέψουν τα πέλματα από τραυματισμούς και γι αυτό εμφανίζονται σε περιοχές που δέχονται μεγάλη τριβή.
Αν δεν απομακρύνετε τους κάλους εγκαίρως, μπορεί να σας προκαλέσουν πόνο, ακόμα και να ματώσουν, οδηγώντας σε κίνδυνο μόλυνσης. Οι διαβητικοί χρειάζονται επειγόντως σωστή φροντίδα των ποδιών, επειδή οποιαδήποτε πληγή προκαλείται από κάποιον τραυματισμένο κάλο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη μόλυνση.
Έχετε υπόψη σας ότι, λόγω του διαβήτη, η κακή κυκλοφορία στα άκρα κάνει την επούλωση των πληγών δυσκολότερη, με αποτέλεσμα οι διαβητικοί να είναι ευπαθείς και ευάλωτοι. Για το λόγο αυτό, αν ανήκετε σε αυτή την ομάδα ανθρώπων, μην παραβλέπετε οποιονδήποτε τραυματισμό εμφανίζεται στα πόδια σας.
Πέρα από το πρόβλημα της κυκλοφορίας, οι διαβητικοί παρουσιάζουν επίσης έλλειψη ευαισθησίας στα πόδια, και γι αυτό θα πρέπει να τα εξετάζουν συχνά για οποιαδήποτε πληγή ή τραυματισμό.
Παρακάτω θα παραθέσουμε μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή στη μείωση της εμφάνισης κάλων στα πόδια σας, καθώς και φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης που μπορούν να συμβάλουν στην απομάκρυνση των κάλων.
Συμβουλές…
Μην φοράτε ψηλοτάκουνα παπούτσια, ή γενικά παπούτσια που δεν είναι άνετα, για μεγάλο διάστημα και πολύ λιγότερο αν πρόκειται να περπατήσετε μεγάλες αποστάσεις με αυτά.
Να έχετε πάντα κάποιου είδους άνετα παπούτσια πρόχειρα σε περίπτωση που πρέπει να περπατήσετε χωρίς να το έχετε προβλέψει.
Ενυδατώνετε τα πόδια σας, μην ξεχνάτε τις περιοχές που ταλαιπωρούνται καθημερινά, και φροντίζετέ τα με τον τρόπο που χρειάζονται. Κάθε μία ή δύο εβδομάδες, βυθίστε τα πόδια σας σε ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε μια ελαφρόπετρα για να μαλακώσετε τους κάλους.
Δεν συνιστούμε τη χρήση κάποιου μέσου για να κόψετε τους κάλους σας, επειδή η περιοχή κάτω από αυτούς είναι πολύ ευαίσθητη και θα μπορούσατε να δημιουργήσετε πληγές. Αν το κάνετε, και τελικά κόψετε το δέρμα κάτω από τους κάλους, ίσως προκαλέσετε μολύνσεις οι οποίες απλώς θα επιδεινώσουν τον πόνο και την ενόχληση. Αν έχετε πολύ μεγάλους κάλους που προκαλούν δυσφορία, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν ποδίατρο που μπορεί να σας βοηθήσει να τους αφαιρέσετε χωρίς τον κίνδυνο μεγαλύτερου τραυματισμού.
Οι ενυδατικές κρέμες που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι ειδικά φτιαγμένες για την περιοχή αυτή. Μπορείτε να βρείτε διάφορες μάρκες και τιμές στα καταστήματα. Οι κρέμες σώματος δεν καλύπτουν τις ανάγκες του δέρματος των ποδιών.
Αποφεύγετε τη χρήση χοντρών καλτσών με ραφές οι οποίες αυξάνουν την τριβή σε ορισμένα σημεία. Είναι καλύτερο να φοράτε μαλακές κάλτσες, κατά προτίμηση βαμβακερές. Οι βαμβακερές κάλτσες επίσης δεν αφήνουν τα πόδια σας να παραμένουν υγρά και για το λόγο αυτό προλαμβάνουν την εμφάνισημυκήτων.
Μην κάνετε ό,τι όλοι οι άλλοι, ξεχνώντας τα πόδια σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και δίνοντάς τους προσοχή μόνο όταν πρόκειται να τα εκθέσετε. Χρειάζονται φροντίδα όλο το χρόνο.
Τα προστατευτικά μαξιλαράκια θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα για να προστατέψετε τα πόδια σας από την τριβή που δημιουργούν τα παπούτσια σε ορισμένα σημεία.
Σπιτικοί Τρόποι Αντιμετώπισης των Κάλων
Τρόπος 1
Πρώτα, βυθίστε τα πόδια σας για τουλάχιστον δέκα λεπτά μέσα σε ζεστό νερό. Βγάλτε τα πόδια σας από το νερό και έπειτα προσθέστε ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και λίγο νερό πάνω στους κάλους. Κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή και έπειτα χρησιμοποιείστε μια ελαφρόπετρα.
Τρόπος 2
Φτιάξτε ένα έγχυμα από τέσσερις κουταλιές της σούπας χαμομήλι μέσα σε ένα λίτρο νερό. Μουσκέψτε τα πόδια σας με το έγχυμα. Το χαμομήλι θα καταπραΰνει την όποια δυσφορία και θα μαλακώσει το σκληρό δέρμα.
Τρόπος 3
Κόψτε μια φέτα λάιμ και τοποθετήστε τη πάνω στο σημείο με τους κάλους. Στερεώστε τη φέτα με κάποιο είδος επιδέσμου και αφήστε τη να δράσει όλη τη νύχτα.
Πηγή: meygeia.gr