Ο άστατος καιρός, το υπερβολικό κρύο, αλλά και το ότι δεν προφυλάσσουμε τον οργανισμό μας επαρκώς είναι τα αίτια του ανυπόφορου κρυώματος που παιδεύει τους περισσότερους από εμάς αυτή την περίοδο. Κι αν η μητέρα φύση έχει προνοήσει με το να μας προσφέρει τροφές που μπορεί να προλάβουν ή και να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα, ορισμένες φορές το μόνο που θέλουμε είναι ένα ζεστό ρόφημα για να αισθανθούμε καλύτερα. Και βέβαια, υπάρχουν ροφήματα που με κάθε γουλιά μας κάνουν περδίκι. Σημειώστε τα και πείτε αντίο στο κρύωμα.
Ρακόμελο: Μάλλον το πιο δημοφιλές ρόφημα κατά του κρυώματος. Βάλτε σε χαμηλή φωτιά λίγη ρακή μαζί με μέλι, 1 ξύλο κανέλας και 1-2 γαρίφαλα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Αφήστε να βράσουν για 5 περίπου λεπτά, κατόπιν περιμένετε λίγο να σταθούν ώστε να αφομοιωθούν όλα τα αρώματα. Το ρακόμελο σερβίρεται ζεστό.
Μαντζουράνα: Το καλυτερο γιατρικό για τον βήχα. Ζεσταίνουμε νερό προσθέτοντας φύλλα μαντζουράνας ή το έτοιμο ρόφημα σε σακουλάκι που διατίθεται στο εμπόριο και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ρίχνουμε και λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Το στραγγίζουμε και το σερβίρουμε αμέσως
Χυμός λεμονιού με μέλι και τζίντζερ : Το τζίντζερ (πιπερόριζα ελληνιστί) είναι μια από τις τροφές που λειτουργούν ως ασπίδα κατά του κρυώματος. Αν δεν το προτιμάτε στο φαγητό σας, δοκιμάστε το σε ρόφημα που περιέχει λεμόνι, γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, μαζί με μέλι, ένα από τα καλύτερο αντιοξειδωτικά. Αυτό που χρειάζεστε για να φτιάξετε ένα φλιτζάνι ρόφημα είναι 2 λεμόνια , λίγο φρέσκο τζίντζερ σε σκόνη και 3 κ.γλ. μέλι. Αφού στύψετε τα λεμόνια, προσθέστε το τζίντζερ, το μέλι και ανακατέψτε τα με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.