Δεν είναι κέηκ, δεν είναι πραγματική τάρτα αφού δεν έχει ζύμη. Στη γαλλική κουζίνα το αποκαλούν κλαφουτί (clafoutis), ένα όνομα που δίνουν σε όλες τις παρόμοιες συνταγές με φρούτα, χωρίς ζύμη.
Είναι το αγαπημένο μου γλυκό, γλιτώνει το πολύ αλεύρι και βούτυρο. Είναι τόσο εύκολο και τόσο νόστιμο που σίγουρα θα δοκιμάσετε τα επόμενα clafoutis με άλλα φρούτα: μύρτιλλα, φραμπουάζ, δαμάσκηνα, αχλάδια, βερύκοκα, ό,τι έχουν οι εποχές.
Υλικά για τάρτα 6 ετόμων
- 3 μήλα βιολογικά, να μοσχοβολούν
- 3 αυγά
- 1 φλυτζάνι αλεύρι
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι γάλα
- 1 πακετάκι βανίλια
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
- Βουτυρώστε ένα ταψάκι
- Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε τέταρτα ή σε χοντρές ροδέλες
- Βάλτε τα μήλα στο βάθος του ταψιού
- Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη με αυγοδάρτη
- Χτυπήστε ώσπου να ασπρίσει το μείγμα και να ανεβάσει όγκο
- Προσθέστε το αλεύρι, τη βανίλια, το γάλα και το ελαιόλαδο
- Ανακατέψτε απαλά, τώρα, το μείγμα
- Ρίξτε το μείγμα στο ταψάκι, πάνω από τα μήλα
- Ψήστε στο φούρνο για 30 λεπτά
- Οταν βγει από το φούρνο, αφήστε το λίγο να κρυώσει, αναποδογυρίστε το και ρίξτε από πάνω την κανέλα.
Και λίγα αμύγδαλα από πάνω, προαιρετικά:
Μια άλλη ιδέα: Κλαφουτί με μήλα, αχλάδια και ξερά σύκα: