«Αν παραγγείλετε «ωμή» μπριζόλα στην Ελλάδα, ίσως σαν κοιτάξουν σαν να ζητήσατε να σας φέρουν μια ζωντανή αγελάδα στο τραπέζι για να την σκοτώσετε μόνοι σας»
Μια ελληνίδα που ζει στο εξωτερικό γράφει συμβουλές προς ξένους οι οποίοι είτε πρόκειται να επισκεφτούν την Ελλάδα, είτε έχουν Ελληνες στο περιβάλλον τους και τους προειδοποιεί για πράγματα που εκνευρίζουν ιδιαίτερα τους Ελληνες.
Διαβάστε τα με προσοχή. Μάλλον θα συμφωνήσετε με τα περισσότερα.
Πώς, λοιπόν, μπορείτε να εκνευρίσετε έναν Ελληνα;
1. Αν είστε πολύ επιλεκτικοί στο φαγητό
Ζητώ συγγνώμη στους χορτοφάγους, ωμοφάγους, ανθρώπους που τρέφονται με χυμούς κλπ. αλλά οι έννοιες αυτές εξακολουθούν να είναι αρκετά ξένες σε κάποιους Έλληνες. Ειδικά αν ζητήσε από Έλληνα ταβερνιάρη φαγητά χωρίς γλουτένη, ίσως να είναι η πρώτη φορά που ακούει αυτή τη λέξη.
Ξέρω ίσως δυσκολευτείτε να προσαρμοστείτε, αλλά προσπαθήστε να κάνετε κάποια έρευνα εκ των προτέρων σχετικά με τοπικά πιάτα που μπορείτε να παραγγείλετε (υπάρχουν πολλά), που θα ταιριάζουν με τις απαιτήσεις σας. Στην Ελλάδα υπάρχει καλό φαγητό, απλά φάτε το.
Bonus tip: Αν παραγγείλετε «ωμή» μπριζόλα στην Ελλάδα, ίσως σαν κοιτάξουν σαν να ζητήσατε να σας φέρουν μια ζωντανή αγελάδα στο τραπέζι για να την σκοτώσετε μόνοι σας.
Οι άνθρωποι που τρώνε ωμές μπριζόλες μοιάζουν με κανίβαλους στα μάτια μας. Εμείς τρώμε το κρέας μας καλά ψημένο, έτσι ζητήστε τη μπριζόλα σας μέτρια ψημένη. Πιστέψτε μας, θα έχει απίστευτη γεύση.
2. Αν πάρετε την πλευρά της Γερμανίας για… οτιδήποτε.
Δεν είχαμε ποτέ ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τη Γερμανία (Β ‘Παγκόσμιος Πολεμος κ.λπ.) και τα τελευταία οικονομικά προβλήματα και τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν βοηθήσει να καλυτερεύσουν τα πράγματα. Έτσι, αν μιλάτε για πολιτική, για ποδόσφαιρο για οτιδήποτε, το να υπερασπιστειτε τη Γερμανία είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να κάνετε ένα τραπέζι γεμάτο Έλληνες να σας κοιτούν θυμωμένοι πριν αρχίσουν να σας φωνάζουν.
3. Αν δεν καταλαβαίνετε τη διαφορά μεταξύ της σύγχρονης και της αρχαίας Ελλάδας
Μην με παρεξηγήσετε, είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για την κληρονομιά μας και ότι έχει σχέση με τους προγόνους μας. Αλλά έχει τύχει «μορφωμένοι» άνθρωποι στις ΗΠΑ να με ρωτούν αν λατρεύουμε ακόμα τους θεούς του Ολύμπου ή ζούμε σε μίνι – Παρθενώνες. Σοβαρά; Ελάτε τώρα. Ζούμε στον 21ο αιώνα!
4. Αν πείτε ότι μισείτε Αθήνα.
Αν δεν σας άρεσε η Αθήνα αφού πέρασατε εκεί κάποιο χρόνο εξερευνώντας την πόλη, η γνώμη σας είναι σεβαστή.
Απλά μην θεωρήσετε τον εαυτό σας εμπειρογνώμονα της πόλης, απλά επειδή πήγατε για 12 ώρες και επισκεφτήκατε μόνο την Ακρόπολη και τη γεμάτη από τουρίστες υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι.
Αν νομίζατε ότι είδατε εκεί όλα όσα έχετε να δείτε σε μια πόλη με πάνω από 3.000.000 άτομα, κάνετε μεγάλο λάθος.
Επίσης έχω ακούσει παράπονα από τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα, επειδή περίμεναν λέει να δουν εκεί πολλούς ναούς όπου άνθρωποι θα συζητούσαν για τη φιλοσοφία. Αντ’ αυτού βρέθηκαν σε μια σύγχρονη πόλη. Έχουμε ιστορικά μνημεία αλλά έχουμε επίσης πολλές γειτονιές εργατικής τάξης, μοτοσικλέτες, μεταφορικά μέσα, κάποια graffiti και πραγματικούς σύγχρονους ανθρώπους. Επειδή, ξανά, είμαστε στον 21ο αιώνα. Όλα εντάξει τώρα;
5. Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε την κατανάλωση αλκοόλ.
Ο τουρισμός είναι ένα τεράστιο μέρος της οικονομίας στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει μία σαφής σχέση αγάπης-μίσους με τους επισκέπτες μας.
Ένα μεγάλο μέρος της ενόχλησης προέρχεται από το γεγονός ότι ορισμένοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα αντιμετωπίζοντας τη χώρα σαν έναν μέρος ξέφρενου πάρτι, αφήνοντας τον εμετό τους στους δρόμους και κάνοντας φασαρίες στα μπαρ και στους δρόμους.
Επομένως, σας παρακαλώ, μην μεθύσετε απ’ τη μια και στη συνέχεια να ανεβάζετε στο Facebook φωτογραφίες σας δίπλα στον Παρθενώνα.
Μην είστε εκείνο το γκρουπ που αρχίζουν να φωτάζουν και να μαλώνετε στους δρόμους στη 1 τα ξημερώματα.
Να θυμάστε ότι μπορεί να είστε σε διακοπές, αλλά βρίσκεστε εκεί που κάποιοι ζουν και θα συνεχίζουν να ζουν και μετά την αποχώρησή σας, οπότε θα θέλαμε να τα σέβεστε.
6. Αν μας πείτε τεμπέληδες.
Δεν ξέρω πόσες φορές θα πρέπει να διαψεύσω αυτό το στερεότυπο. Κάθε πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από ό,τι ο καθένας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (είμαστε λίγο κάτω από την Κορέα στις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα). Ακριβώς επειδή δίνουμε επίσης μεγάλη αξία στους κοινωνικούς κύκλους μας και τον ελεύθερο χρόνο μας, γιαυτό μπορεί να καθίσουμε για τρεις ώρες για καφέ με τους φίλους μας κάθε φορά που έχουμε χρόνο μακριά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε τεμπέληδες.
Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό για εμάς να περνάμε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μας.
7. Αν πείτε ότι η κρίση μας άξιζε.
Αν θέλετε να πειτε τη δική σας άποψη σχετικά με την κρίση είναι εντάξει. Αλλά σας παρακαλώ να μην πείτε ότι ο ελληνικός λαός άξιζε να πάθει αυτή την κρίση. Κυρίως όταν μιλάτε σε κάποιον Ελληνα. Ο άνθρωπος που μιλάτε μπορεί να έχει χάσει τη δουλειά του, τη σύνταξή του ή το σπίτι του λόγω της κρίσης.
Αν όχι, έχουν κάποιο από τα μέλη της οικογένειας ή τους φίλους του είναι πιθανό να αγωνίζονται να επιβιώσουν οικονομικά.
Οι περισσότεροι Έλληνες εργάζονταν σκληρά και ζούσαν μια συντηρητική ζωή όταν η οικονομία καταστράφηκε και το να τους πείτε ότι τους άξιζε να χάσουν τα πάντα, είναι πολύ προσβλητικό.
8. Αν αρνηθείτε να φάτε ως φιλοξενούμενος στο σπίτι κάποιου.
Υποθετική κατάσταση: έχετε προσκληθεί στο σπίτι ενός έλληνα και έχετε κατ ‘επανάληψη αρνηθεί να φάτε οτιδήποτε. Το φαγητό είναι μια σημαντική μορφή κοινωνικής έκφρασης στην Ελλάδα, οπότε αυτό που ουσιαστικά λέτε στον οικοδεσπότη σας είναι:
«Δεν εμπιστεύομαι τις μαγειρικές σου ικανότητες» και «δεν θέλω να κοινωνικοποιηθώ με εσάς ή με οποιονδήποτε άλλον σε αυτό το σπίτι, αν και είχατε την καλοσύνη να με καλέσετε».
9. Αν νομίζετε ότι όλοι δουλεύουμε σε εστιατόρια.
Αυτή είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η εργασία σε εστιατόριο δεν είναι υποχρεωτική για κάθε έλληνα.
Ναι, πολλά εστιατόρια στη Νέα Υόρκη είναι / ήταν ελληνικής ιδιοκτησίας κάποτε, αλλά έχουμε και άλλες δουλειές. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από εμάς κάνουν άλλη δουλειά.
10. Αν υπαινιχθείτε ότι ότι υπάρχει καλύτερος καλοκαιρινός προορισμός από την Ελλάδα.
Απλά κάνετε λάθος. Δεν υπάρχει. Και αν πραγματικά σκέφτεστε έτσι, παρακαλώ κρατήστε τη σκέψη για τον εαυτό σας.
Συμφωνείτε;