in

7 διάσημοι που πέτυχαν από τις αποτυχίες τους

Η απόρριψη μπορεί να αποβεί καταστροφική, αλλά δεν θα έπρεπε, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους παγκοσμίως, έχουν αποτύχει περισσότερες από μία, φορές στη ζωή τους πριν ανέβουν τα σκαλοπάτια της δόξας. Αναζητήσαμε μια λίστα με τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους, οι οποίοι πριν γνωρίσουν ευρεία φήμη, γνώρισαν στιγμές παταγώδους αποτυχίας.
Νικητές ή ηττημένοι. Η κοινωνία χτίζει πρότυπα που βάζουν ταμπέλες επιτυχίας ή αποτυχίας. Ο ενδιάμεσος χαρακτηρισμός απουσιάζει, τουλάχιστον στα μάτια των περισσότερων δασκάλων, προπονητών και όλων εκείνων που μας μαθαίνουν από μικρή ηλικία πώς να προσεγγίζουμε μεθόδους για σίγουρα βήματα προς την επιτυχία. Στον αντίποδα της επικρατέστερης λογικής σύμφωνα με το phychologytoday.com, οι αποτυχίες θεωρούνται απλώς, “προσπάθειες που δεν δούλεψαν”, προσπάθειες που γίνονται για να μας οδηγήσουν σταθερά στον δρόμο προς την επιτυχία.
Τα πρότυπα προάγουν ανταγωνιστικότητα για να βγαίνουμε πάντοτε κερδισμένοι από το παιχνίδι. Οι άνθρωποι που θεωρούνται πιο αδύναμοι, λυγίζουν μπροστά στις απογοητεύσεις, κάποιοι άνθρωποι που έχουν μείνει στην ιστορία ωστόσο, αποδεικνύουν πως ένας δρόμος, που δεν είναι στρωμένος από την αρχή με ροδοπέταλα, οδηγεί με ασφάλεια, στην επιτυχία και την αναγνώριση. Στις ΗΠΑ, ο μέσος όρος αποτυχιών ενός επιτυχημένου αυτοδημιούργητου επιχειρηματία υπολογίζεται ότι αγγίζει τις 4,3 χρεοκοπίες.

Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας για τα χρόνια 1940- 45 και 1951- 55, Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως ο “μέγιστος πολιτικός” της χώρας του, ήταν απομονωμένος και πολλοί τον θεωρούσαν, ακατάλληλο για το κόμμα του, εξαιτίας των ιδεολογικών του διαφωνιών κατά τη διάρκεια του 1929- 1939. Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 3 Σεπτεμβρίου του 1939, ο δρόμος προς την ανοδική πορεία έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς την επόμενη χρονιά, εκλέγεται πρωθυπουργός στα 62 του χρόνια.

Τόμας Έντισον
Ο Αμερικανός εφευρέτης, Τόμας Έντισον, γνωστός κυρίως για τον ηλεκτρικό λαμπτήρα ανάμεσα σε τόσες άλλες εφευρέσεις που έκανε, είχε πέσει και είχε σηκωθεί πολλές φορές, στη ζωή του. Ένας από τους δασκάλους του, είχε πει για τον ίδιο, “Είσαι πολύ ηλίθιος για να μάθεις το οτιδήποτε”. Μαζεύοντας ένα ένα τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, κατάφερε μετά από περισσότερες από 1000 αποτυχημένες πατέντες, να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σπουδαίους και αυτοδίδακτους παγκόσμιους εφευρέτες του λαμπτήρα, του μικροφώνου, του φωνογράφου και άλλων.

Γουόλτ Ντίσνεϊ
Ο Αμερικανός σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων, Γουόλτ Ντίσνεϊ, είχε απολυθεί στα πρώτα του βήματα, από τον εκδότη μιας εφημερίδας, επειδή υστερούσε “σε φαντασία και καλές ιδέες”. Πολλές ακόμη από τις επιχειρήσεις του πτώχευσαν πριν την ταινία “Χιονάτη”. Όπως αναφέρεται και στο business insider ωστόσο, η παιδική μας ηλικία θα υστερούσε χωρίς τις ιδέες του.

Κάρολος Δαρβίνος
Ο Κάρολος Δαρβίνος χαρακτηριζόταν ως μεσαίος μαθητής, ενώ παράτησε την σταδιοδρομία του στην ιατρική για να γίνει παπάς. Διαβάζοντας και μελετώντας τα στοιχεία της φύσης, ο ίδιος δεν παραιτήθηκε από την ιδέα που τον οδήγησε μετά από πολλά ταξίδια, στην ανακάλυψη των ανθρώπινων μυστηρίων. Το έργο που έγραψε, το “Περί Καταγωγής των Ειδών” επηρέασε σημαντικά τον κόσμο της επιστήμης.

Βίνσεντ Βαν Γκογκ
Ο Ολλανδός ζωγράφος, Βίνσεντ Βαν Γκογκ, όσο βρισκόταν στη ζωή κατάφερε να πουλήσει μόνο έναν πίνακα, το “Κόκκινο Αμπέλι”. Εάν είχε παρατήσει την αγαπημένη του τέχνη, σήμερα δεν θα είχαμε ως παρακαταθήκη σπουδαίους ζωγραφικούς του πίνακες. Ο θάνατος του σηματοδότησε μια γρήγορη και ξαφνική εξάπλωση της φήμης του με αποτέλεσμα σήμερα, να αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο εμβληματικούς ζωγράφους όλων των εποχών.

Όπρα Γουίνφρεϊ
Η Όπρα Γουίνφρεϊ είχε απολυθεί από το δελτίο των 5 από τοπικό κανάλι της Βαλτιμόρης σε ηλικία 23 ετών. Την επόμενη χρονιά, προσλήφθηκε σε ένα τοπικό talk show και ταυτόχρονα παρουσίαζε και ένα τηλεπαιχνίδι. Εάν είχε εγκαταλείψει την καριέρα της εξαιτίας των πρώτων δυσκολιών, σήμερα δεν θα ήταν γνωστή για τις πολυβραβευμένες της εκπομπές, η επιτυχία των οποίων, την έχουν κατατάξει στην πρώτη μαύρη δισεκατομμυριούχο στον κόσμο.

J.K. Rawling
Μία από τις πιο πλούσιες γυναίκες στον κόσμο, η δημιουργός του Χάρι Πότερ, J.K. Rawling, πριν την συγγραφή των βιβλίων που την εκτόξευσαν, ήταν μία μητέρα που μεγάλωνε μόνη το παιδί της με πολλές οικονομικές δυσκολίες. Το 1990, σε ηλικία 25 ετών, η ιδέα του μικρού μάγου συνελήφθη μέσα σε ένα τρένο. Εκείνο το διάστημα, δούλευε ως γραμματέας στη Διεθνή Αμνηστία στο Λονδίνο και απολύθηκε επειδή χάζευε εν ώρα εργασίας, σκεπτόμενη τον ήρωα που τριβέλιζε για καιρό την φαντασία της. Η επιμονή της την οδήγησε στο τέλος της συγγραφής του έργου και στη μεγάλη επιτυχία. Στα χρόνια που προηγήθηκαν, παντρεύτηκε, έκανε μια κόρη, χώρισε και διαγνώστηκε με κατάθλιψη.
Οι άνθρωποι που “επιδίδονται” σε επαναλαμβανόμενες πτώσεις και αποτυχίες, θεωρείται ότι υπομένουν καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής. Με οδηγό την επιτυχία, οι άνθρωποι γίνονται καλοί σε ένα μόνο πράγμα. Οι άνθρωποι που έχουν γευτεί την αποτυχία, αναγκαστικά προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες, κάνουν βήματα μετεξέλιξης και ουσιώδους αλλαγής. Οι ψυχολόγοι επιμένουν πως δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τα μαγικά οφέλη μιας αποτυχίας. Μια αστοχία ωθεί τον εγκέφαλο προς την εξερεύνηση μιας αληθινής επιβράβευσης που ενεργοποιεί τα δημιουργικότερα τμήματα του εγκεφάλου.

Συνταγή για μια τάρτα μήλου με κανέλα χωρίς ζύμη!

Χυμός που αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου!!!