Μετά από μία δύσκολη μέρα στην δουλειά όλοι θέλουμε να χαλαρώσουμε και να ζεσταθούμε με μια κούπα με κάτι νόστιμο. Μαζέψαμε 8 απλές συνταγές με ροφήματα χωρίς αλκοόλ, που θα αρέσουν λίγο ή πολύ σε όλους.
Ζεστή σοκολάτα με μέλι και κανέλα
Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από μία κούπα ζεστής σοκολάτας σε μία δύσκολη μέρα. Η παρασκευή του ροφήματος είναι πάρα πολύ απλή, η τρυφερή μυρωδιά της σοκολάτας θα σας κάνει να ξεχάσετε όλα τα προβλήματά σας.
Υλικά:
- 500 ml γάλα
- 100 γρ. μαύρης σοκολάτας
- 4 κ.σ μέλι
- 3 κ.σ ζάχαρη
- 1 κομμάτι κανέλα
- 1 κ.γ βανίλια
Παρασκευή:
- Ανακατεύουμε το γάλα,το μέλι,την ζάχαρη,κανέλα και τα βάζουμε σε απαλή φωτιά.
- Σπάμε την σοκολάτα σε κομματάκια και την προσθέτουμε στο γάλα.
- Βγάζουμε την κανέλα αφού λιώσει η σοκολάτα και το αφήνουμε έως ώσπου να βράσει και το βγάζουμε από την φωτιά.
- Το βάζουμε στην κούπα και το απολαμβάνουμε σε συνδυασμό με κουλουράκια ή άλλα γλυκά.
Μη αλκοολούχος χυμός μήλου
Δοκιμάστε αυτό το οικογενειακό ρόφημα του οποίου η μυρωδιά θα σας μαγέψει. Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκα μήλα τότε θα γίνει ακόμα πιο αρωματικό.
Υλικά:
- 2 λίτρα χυμού μήλου
- 1 πορτοκάλι
- 1 αχλάδι
- 1 κομμάτι κανέλα
- 1 Κομμάτι φρέσκο τζίντζερ
- Λίγα γαρίφαλα
Παρασκευή:
- Ζεσταίνουμε τον χυμό σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να φτάσει σε σημείο βρασμού.
- Κόβουμε σε κομματάκια τα φρούτα και τα πετάμε μέσα στον χυμό μύλου που βράζει.
- Τρίβουμε το τζίντζερ και το προσθέτουμε μαζί με τα άλλα υλικά.
- Βράστε τον χυμό για περίπου 5-10 λεπτά , στην συνέχεια σβήστε την φωτιά και αφήστε το με το καπάκι να κρυώσει για περίπου μια ώρα και απολαύστε αυτόν τον υπέροχο χυμό.
Ζεστό κρασί
Είναι από τα πιο γνωστά ζεστά ροφήματα που πολύ εύκολα να φτιαχτεί και χωρίς αλκοόλ. Θα αφήσει την οικογένεια σας άφωνη!
Υλικά:
- 3 ποτήρια χυμού σταφύλι
- 1 ποτήρι νερό
- 2 κ.σ φλούδας πορτοκαλιού
- 2 κ.σ φλούδας λεμονιού
- Μισό μήλο
- ½ κ.γ γαρίφαλα
Παρασκευή:
- Βάζουμε τον χυμό σταφύλι σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και όλα τα άλλα υλικά και τα ανακατεύουμε.
- Ζεσταίνουμε το ρόφημα σε απαλή φωτιά μέχρι ώσπου να αρχίσει να βράζει.
- Το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε.
Πικάντικο τσάι-λάτε
Αυτό το γλυκό ρόφημα με την απαλή πινελιά γεύσης κάρδαμου και κανέλας το απολαμβάνουν σε όλον τον κόσμο. Με λίγη γεύση από τζίντζερ και μοσχοκάρυδου μπορεί να γίνει ένα ρόφημα των θεών.
Υλικά:
- 3 ποτήρια μαύρο τσάι
- 2,5 ποτήρια γάλα
- 1 κ.σ ζάχαρη
- ¼ κ.γ γαρίφαλα
- ¼ ξηρό τζίντζερ
- 2 κομμάτια κάρδαμο
- μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Παρασκευή:
- Βράζουμε το τσάι και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Χύνουμε το τσάι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη,το γάλα και τα μπαχαρικά.
- Το ζεσταίνουμε μέχρι το σημείο βρασμού και το βγάζουμε από την φωτιά.
- Περνάμε το τσάι από φίλτρο για να το καθαρίσουμε από τα μπαχαρικά.
Cranberry Punch
Ένα γευστικό μείγμα από φρούτα του δάσους που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
Υλικά:
- 100 γρ. κράνμπερρυ
- 100 ml χυμό κράνμπερρυ
- 500 ml χυμού πορτοκαλιού
- 500 ml χυμό μήλου
- χυμό από 1 λάιμ
- φέτες πορτοκάλι και λάιμ
Παρασκευή:
- Ανακατεύουμε τους 3 χυμούς και τους ζεσταίνουμε στην φωτιά χωρίς να τα αφήσουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού.
- Βάζουμε στον πάτο του ποτηριού το κράνμπερρυ και προσθέτουμε το ζεστό χυμό και απολαμβάνουμε την ζεστασιά του ροφήματος.
Ρόφημα από μέλι και τζίντζερ
Αυτό το αρχαίο ρόφημα τον ανατολικών λαών δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά είναι και πάρα πολύ υγιεινό αφού βοηθάει στο ανοσοποιητικό σύστημα και μας ζεσταίνει τις κρύες ημέρες.
Υλικά:
- 500 ml νερό
- 3 κ.σ μέλι
- ⅓ κ.γ τζίντζερ
- ½ λεμόνι
- ½ κ.γ μέντα
- Λίγη κανέλα ή γαρίφαλα
Παρασκευή:
- Τρίβουμε καλά το τζίντζερ και στύβουμε το λεμόνι. Τα προσθέτουμε στο νερό και το ζεσταίνουμε μέχρι που αρχίσει να βράζει.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
- Καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά και τελειώνουμε με την κατανάλωση του.
Τσάι με μούρα
Η μυρωδιά του φρέσκο φτιαγμένου τσάι θα σας θυμίσει το καλοκαίρι και θα σας δώσει μια αίσθηση φαιδρότητας και θα ενισχύσει την υγεία σας. Για παράδειγμα το κόκκινο τσάι από ίβισκο διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Υλικά:
- 500 ml τσάι από ίβισκο
- Μία ποικιλία από μούρα της επιλογής σας
- Λίγη μέντα
- 3 κ.σ ζάχαρη
- λεμόνι ή μέλι εξαρτάται από την προτίμηση σας
Παρασκευή:
- Ανακατεύουμε τα μούρα με την ζάχαρη και την μέντα και προσθέτουμε το ζεστό τσάι.
- Αφήνουμε το ρόφημα να κάτσει για λίγη ώρα και το χύνουμε σε διαφορετικές κούπες.
- Μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι ή μέλι.
Ένα πικάντικο Έγκνογκ
Το έγκνογκ είναι ένα είδους χτυπημένο αυγό με ζάχαρη που είναι αρκετά δημοφιλή κατά κύριο λόγο σε βόρειες χώρες. Παρακάτω θα φτιάξουμε μία εκδοχή του που δεν περιέχει αλκοόλ.
Υλικά:
- 2 ποτήρια γάλα
- ¼ συμπυκνωμένο γάλα
- 4 ασπράδια αυγού
- ½ ποτήρι ζάχαρη
- Μερικά γαρίφαλα
- ¼ κ.γ κανέλα
- Κρέμα,εκχύλισμα βανίλιας,μοσχοκάρυδο για έξτρα γεύση (προαιρετικό)
Παρασκευή:
- Ανακατεύουμε το γάλα,τα γαρίφαλα και το συμπυκνωμένο γάλα σε μία μικρή κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά , χωρίς να το αφήσουμε να βράσει
- Χτυπάμε με μίξερ τα ασπράδια των αυγών με την ζάχαρη. Στην συνέχεια προσθέτουμε κουτάλι-κουτάλι τα χτυπημένα αυγά στο μείγμα με γάλα, φτιάχνοντας ένα αραιό μείγμα.
- Το καινούργιο μείγμα πια το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε απαλή φωτιά για 3-5 λεπτά μέχρι να πήξει.
- Προσθέτουμε λίγο εκχύλισμα βανίλιας, το χύνουμε στις κούπες μας και προσθέτουμε λίγη κρέμα και μοσχοκάρυδο.