Και πώς να τα διορθώσεις.
1. Δεν σημειώνεις ΠΟΤΕ τις ημέρες του κύκλου σου
Δεν χρειάζεται να θέλεις να μείνεις έγκυος για να σημειώνεις ακριβώς τις μέρες τις περιόδου σου. Όταν σημειώνεις τα στοιχεία της περιόδου σου όπως: μέρα έναρξης- λήξης, ροή του αίματος και τις κράμπες που βιώνεις βοηθάς και εσένα και τον γυναικολόγο σου γιατί έτσι εντοπίζετε καλύτερα τις όποιες ανωμαλίες στην περίοδό σου.
2. Δεν πλένεις συχνά τα χέρια σου
Μπορεί να σου φαίνεται χαζό που το αναφέρουμε ωστόσο θα πρέπει να θυμάσαι ότι αν χρησιμοποιείς ταμπόν πρέπει να πλένεις ΣΥΝΕΧΕΙΑ τα χέρια σου (ειδικότερα πριν το χρησιμοποιήσεις) καθώς έρχονται σε επαφή πιο συχνά με τον κόλπο σου για να αποφύγεις να κολλήσεις μικρόβια.
3. Δεν τσεκάρεις σχεδόν ποτέ το χρώμα που έχει το αίμα της περιόδου
Πριν πεις “ίου” και αηδιάσεις μάθε ότι το χρώμα και η υφή του αίματος που αποβάλλεις κάθε μήνα λένε πολλά για την υγεία σου. Αν π.χ το αίμα σου τις πρώτες μέρες είναι σκούρο κόκκινο, πιθανώς είναι “παλιό αίμα” που είχε μείνει από την προηγούμενη περίοδο, αν όμως εντοπίσεις κάποιο άλλο χρώμα- που δεν έχεις ξαναδεί θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με τον γυναικολόγο σου.
4. Παίρνεις χάπια για την περίοδο αφού έχουν ξεκινήσει οι πόνοι
Σε περίπτωση που παίρνεις κάποια χάπια για να ανακουφιστείς από τους πόνους της περιόδου καλό θα ήταν, σύμφωνα με πολλούς γιατρούς, να ξεκινάς την αγωγή λίγες ημέρες πριν σου έρθει η περίοδος καθώς έτσι θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου και να βρείτε μαζί το πότε (και αν) θα πρέπει να πίνεις χάπια.
5. Χρησιμοποιείς προϊόντα περιόδου με άρωμα
Όσο εσύ πονάς και διπλώνεσαι στο κρεβάτι αγκαλιά με το μαξιλάρι ο κόλπος σου προσπαθεί να καθαρίσει αποβάλλοντας το περιττό αίμα για αυτό και έχει άσχημη μυρωδιά. Μην σε πιάνει πανικός και αρχίζεις να χρησιμοποιείς αρωματισμένα προϊόντα (ταμπόν, σερβιέτες) καθώς έτσι χειροτερεύεις την κατάσταση εξαιτίας των χημικών που περιέχουν.
6. Δεν καταναλώνεις αρκετό σίδηρο
Οκ, δεν γνωρίζω τι θέλουν να φάνε οι περισσότερες γυναίκες όταν έχουν περίοδο εγώ πάντως ζητάω μόνο junk food. Για κάποιο λόγο η ιδέα ενός λαχταριστού χάμπουργκερ μοιάζει η ιδανική λύση. Αυτό συμβαίνει γιατί εκείνες τις μέρες έχουμε χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Για να αποφύγεις το γουρούνιασμα προσπάθησε να τρως φαγητά πλούσια σε σίδηρο (σπανάκι, μπρόκολο, φακές) ή συμβουλεύσου το γιατρό σου για να πάρεις συμπληρώματα διατροφής.
7. Τρως επεξεργασμένη ζάχαρη
Όταν έχεις PMS ζητάς συνέχεια ζάχαρη. ΣΥΝΕΧΕΙΑ #beentheredonethat. Για αυτό και καταλήγεις στον καναπέ αγκαλιά με σοκολάτες, μπισκότα και κρουασάν. Οι γιατροί όμως μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε την επεξεργασμένη ζάχαρη γιατί αποσυντονίζουμε τον οργανισμό μας. Φτιάξε καλύτερα ένα κέηκ με καστανή ζάχαρη ή φάε φρούτα και γιαούρτι, έτσι θα έχεις πιο σωστά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου.
8. Δεν ξεκουράζεσαι αρκετά
Όση δουλειά και να έχεις, όσα μαθήματα και να πρέπει να παρακολουθήσεις στη σχολή θα πρέπει να ξεκουράζεσαι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τις πρώτες μέρες τις περιόδου σου. Και όταν λέμε ξεκούραση, δεν εννοούμε να λιώσεις στον καναπέ με σειρές, αλλά να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο χωρίς ήχους που θα σε ταράζουν. Αν δεν το κάνεις αυτό θα περάσεις απλά άλλη μια δύσκολη περίοδο, με νεύρα, λιγούρες και άγχος.