Ζει (κανονικά) στην Παπούα Νέα Γουινέα, έχει χρώμα της ελιάς, μήκος έως 25 εκατοστά και είναι ψάρι του γλυκού νερού. Αλλά το «ψάρι που περπατά» είναι πιο σκληρό απ’ όσο ίσως δείχνει το μικρό μέγεθός του και σήμερα φαίνεται να απειλεί την Αυστραλία.
Σύμφωνα με το CNN, τέτοια ψάρια έχουν εντοπιστεί στο Queensland στην Αυστραλία και πιστεύεται πως έφτασαν εκεί μέσω ψαράδικων.
Τα ψάρια αυτά έχουν βράγχια που καλύπτουν και τις δύο πλευρές του κεφαλιού τους και μπορούν να τα «κλειδώσουν» στην έκτασή τους. Έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν οξυγόνο και μπορούν να ζήσουν στη στεριά έως έξι ημέρες! Στο διάστημα αυτό αποτελούν σημαντική απειλή για τα πουλιά που τα θεωρούν εύκολο γεύμα αλλά τελικά πνίγονται όταν τα ψάρια αυτά ανοίγουν τα βράγχιά τους και ακινητοποιούνται στο λαιμό των πουλιών.
«Με τα βράγχιά τους έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στη στεριά», περιγράφει ο Δρ Nathan Waltham, ερευνητής στο James Cook University του Queensland, ο οποίος εξειδικεύεται σε αυτά τα ψάρια-περιπατητές. «Αν μπορείτε να το φανταστείτε, ας πούμε πως το νερό στεγνώνει εκεί όπου ζει το ψάρι. Ανιχνεύει το ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται δυσάρεστη και με τα ανοιχτά βράγχιά του μπορεί να συρθεί έξω από το νερό και να κινηθεί στη στεριά αναζητώντας καλύτερο καταφύγιο!».