Επιχείρηση… κουζίνα! Είναι το αγαπημένο μέρος του… σπιτιού και λίγο πολύ το «στέκι» της οικογένειας… Τα καθαρά πιάτα όμως και το αστραφτερό πάτωμα δεν αρκούν για να θεωρηθεί καθαρή η κουζίνα σας…
Αν και έχετε τις καλύτερες προθέσεις ενδεχομένως να υποπίπτετε σε γκάφες που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε.
Καθαρίζετε τα τζάμια μια μέρα με λιακάδα
Αν ο λαμπρός ήλιος σας εμπνέει να καθαρίσετε τα τζάμια σας, να το ξανασκεφτείτε. Λόγω της θερμότητας του ήλιου το διάλυμα καθαρισμού που χρησιμοποιείτε στεγνώνει πολύ γρήγορα και αφήνει ραβδώσεις στη γυάλινη επιφάνεια. Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσετε τα τζάμια είναι να επιλέξετε μια μέρα μουντή ή όταν η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Χρησιμοποιείτε το ξύδι ή το χυμό λεμονιού για τα πάντα, γιατί νομίζετε ότι είναι ήπια.
Με τόση μεγάλη έμφαση και προβολή στα φυσικά προϊόντα καθαρισμού στις μέρες μας, οι περισσότερες νοικοκυρές είναι λογικό να κάνουν κατάχρηση στο λεμόνι και το ξύδι. Τα δύο αυτά προϊόντα όμως είναι οξέα και μπορούν να βλάψουν φυσικές επιφάνειες όπως μάρμαρο, ασβεστόλιθο, τραβερτίνη και όνυχα. Κάποια στιγμή θα εξασθενίσει το χρώμα του υλικού, κάτι το οποίο θα σας κοστίσει πιο ακριβά για να ξαναβαφτεί.
Ωστόσο η λύση είναι να χρησιμοποιείτε 1 κουταλιά της σούπας ξίδι σε μισό λίτρο νερό ώστε να εξαφανιστούν τα άλατα από επιφάνειες όπως μπανιέρες, κεραμικά πλακάκια και ντους. Αλλά για φυσικές πέτρες, επιμείνετε σε ουδέτερα διαλύματα καθαρισμού που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτά τα υλικά.
Έχετε την εντύπωση ότι όλα τα καθαριστικά είναι και απολυμαντικά
Δεν είναι ίδια όλα τα διαλύματα καθαρισμού απολυμαντικά και πρέπει να περνάτε περισσότερο χρόνο διαβάζοντας τις ετικέτες. Ορισμένες περιοχές του σπιτιού, όπως ο νεροχύτης της κουζίνας, ο πάγκος, η μπανιέρα και οι χειρολαβές της πόρτας (εάν κάποιο μέλος της οικογένειας είναι άρρωστος με κρυολόγημα ή γρίπη), απαιτούν πραγματική απολύμανση ώστε να εξοντωθούν όλα τα μικρόβια. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες και το πιο σημαντικό, ακολουθήστε τις οδηγίες.
Δεν απολυμαίνετε το σφουγγαράκι της κουζίνας
Μπορεί να είναι το εργαλείο που σας βοηθά να καθαρίσετε τα πιάτα, τις κατσαρόλες και τα μαχαιροπίρουνα αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε θέλει και αυτό την… απολύμανσή του. Μην ξεχνάτε πως σε αυτό συσσωρεύονται ένα σωρό μικρόβια! Πώς μπορείτε να το πλένετε;
Γεμίστε ένα γυάλινο μπολ με δύο μέρη νερό και ένα μέρος ξύδι. Ρίξτε το σφουγγαράκι στο μπολ και αφήστε το να μουλιάσει για περίπου 10 λεπτά και έπειτα τοποθετήστε το στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου ένα λεπτό. Προσοχή ο φούρνος μικροκυμάτων πρέπει να είναι σε υψηλή θερμοκρασία.
Νομίζετε ότι όσο περισσότερο προϊόν καθαρισμού χρησιμοποιήσετε τόσο το καλύτερο
Η σκέψη αυτή δεν είναι τόσο λογική όσο ακούγεται. Η χρήση περισσότερου καθαριστικού από όσο μπορεί να χρειάζεται, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει κι αυτό επειδή θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια στο τελειωτικό και ολοκληρωτικό ξέβγαλμα του υπολείμματος. Ένα από τα θετικά των καθαριστικών είναι η ιδιότητά τους να προσελκύουν τη βρωμιά. Αυτό, βέβαια, είναι καλό, αν και εφόσον ξεπλένεται όλη η βρωμιά από την επιφάνεια που προσπαθείτε να καθαρίσετε.
Στην περίπτωση όμως που δεν φύγει όλο το διάλυμα, αυτό σημαίνει ότι παραμένει και αρκετή ποσότητα βρωμιάς. Είναι κάτι που συναντάμε συχνά στο πλύσιμο των χαλιών. Αν όλα τα υπολείμματα του πλυσίματος δεν απομακρυνθούν σωστά από τα χαλιά, τότε το πιο πιθανό είναι ότι η βρώμα έχει απλά κολλήσει στην επιφάνεια, προσθέτοντάς της έτσι μια μόνιμη θαμπάδα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων. Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, φροντίστε να ακολουθείτε απλά τις οδηγίες.