in

Καλτσόνε με πραλίνα φουντουκιού

Μια φαναστική σοκολατένια απόλαυση με την εγγύηση επιτυχίας του Άκη Πετρετζίκη.

Υλικά

Για το προζύμι

  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 250 γρ. νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 140 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 85 γρ. σοκολάτα
  • 2 κ.σ. λάδι
  • σιμιγδάλι για το άνοιγμα

Για τη γέμιση

  • μασκαρπόνε
  • πραλίνα φουντουκιού
  • σπασμένα φουντούκια προαιρετικά
  • μπισκότα
  • 2 ώριμες μπανάνες
 Μέθοδος Εκτέλεσης
  1. Ρίχνουμε στον κάδο ενός μίξερ, το νερό, τη μαγιά, 1 κ.γ. ζάχαρη και 140 γρ. αλεύρι . Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι. Το αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
  2. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη σοκολάτα με το ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε στα μικροκύματα για 1,5 λεπτό στα 800 watt μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
  3. Ρίχνουμε στο προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι και 1 πρέζα αλάτι αμέσως πριν το χτύπημα.
  4. Χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο το ζυμάρι μας και ρίχνουμε μέσα και τη σοκολάτα με το ελαιόλαδο. Στην αρχή ανακατεύουμε σιγά σιγά και στη συνέχεια δυνατά για 5-6 λεπτά.
  5. Βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο του μίξερ και αν κολλάει βάζουμε αλεύρι στα χέρια για να το ξεφορμάρουμε.
  6. Βάζουμε σε ένα μπολ λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας.
  7. Καλύπτουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για όση ώρα πάρει, περίπου 1 ώρα.
  8. Ρίχνουμε σιμιγδάλι ψιλό στον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε το ζυμάρι από πάνω. Το κάνουμε ρολό και το χωρίζουμε σε 6 μέρη με ένα μαχαίρι.
  9. Ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι με έναν πλάστη και αν κολλάει βάζουμε κι άλλο σιμιγδάλι.
  10. Κόβουμε τις μπανάνες κάθετα σε μικρά κομμάτια.
  11. Παίρνουμε 1 κ.σ. πραλίνα και την απλώνουμε στο ζυμάρι σε διάφορα σημεία.
  12. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  13. Ρίχνουμε και 1 κ.σ. μασκαρπόνε. Δε βάζουμε περισσότερη ποσότητα από όσο βάλαμε πραλίνα γιατί θα καλύψει τη γεύση.
  14. Από πάνω βάζουμε λίγο μπισκότο, τα φουντούκια και 2-4 φέτες μπανάνα.
  15. Με ένα πινέλο που το βουτάμε σε νερό απλώνουμε γύρω γύρω στο ζυμάρι και το διπλώνουμε στη μέση.
  16. Ενώνουμε τις άκρες. Τυλίγουμε, γυρνάμε και πιέζουμε κάνοντας ένα στεφανάκι γύρω από κάθε καλτσόνε. Επαναλαμβάνουμε για όλα. Σε κάθε ταψί βάζουμε 3 καλτσόνε. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά με τη σχάρα σε ψηλή θέση μέσα στο φούρνο.

Σημείωση: Το αλάτι το ρίχνουμε στο τέλος και όχι από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά!

akis-petretzikis-calzone-sokolatas_2
Πηγή

Φτιάχνει μία πάστα από κουρκουμά. Ο λόγος; Πρέπει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε!

Ο ΕΟΦ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ – Μεγάλη προσοχή: Αυτό το φάρμακο προκαλεί ηπατίτιδα Β