Υλικά συνταγής
1 πακέτο φύλλο κρούστας πολίτικο της Alfa
200 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
Για το σιρόπι
350 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
Για την κρέμα βανίλιας
600 γρ. γάλα
1 βανίλια
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. αλεύρι
50 γρ. κορν φλάουρ
4 μεγάλους κρόκους
2 κ.γ. κονιάκ
250 γρ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή
Προαιρετικά για κρέμα σοκολάτας 120 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη μέσα στην ζεστή κρέμα. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.
Εκτέλεση
Ανοίγουμε τα φύλλα. Λιώνουμε το βούτυρο. Κόβουμε κατά μήκος σε 3 λωρίδες το φύλλο. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα για να μη στεγνώσουν όσο δουλεύουμε.
Βάζουμε μια λωρίδα στον πάγκο και ραντίζουμε με βούτυρο. Βάζουμε επάνω δεύτερη λωρίδα φύλλο.
Αρχίζουμε να κλείνουμε τριγωνικά. Στο τέλος κόβουμε το τρίγωνο στα 2 φροντίζοντας να μην πατάμε πολύ τα φύλλα και κολλήσουν μεταξύ τους.
Στερεώνουμε στην σχισμή λίγη διπλωμένη λαδόκολλα με μια μπάλα τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στους 160- 170ºC για περίπου 25′ να ροδίσουν.
Για το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά 4′.
Το ένα πρέπει να είναι κρύο και το άλλο ζεστό.
Συνήθως βουτάω τα ζεστά τρίγωνα στο κρύο σιρόπι, αλλά και το αντίθετο το ίδιο είναι.
Βουτάμε τα τρίγωνα στο σιρόπι. Τα αφήνουμε σε πιατέλα. Γεμίζουμε αφού κρυώσουν τελείως γεμίζοντας κορνέ ζαχαροπλαστικής με την κρέμα βανίλιας.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια
Κρατάμε λίγο γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα με την βανίλια σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
Σε μπολ βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το γάλα, το αλεύρι το κορν φλάουρ το κονιάκ.
Ανακατεύουμε με σύρμα.
Αποσύρουμε το ζεστό γάλα από τη φωτιά. Αφαιρούμε τους σπόρους βανίλιας και τους ρίχνουμε στο γάλα. Αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία του γάλακτος, λίγο λίγο και πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, το ρίχνουμε στα χτυπημένα υλικά.
Όλο μαζί το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας να δέσει. Μόλις αρχίσει να βράζει η κρέμα ανακατεύουμε έντονα με σύρμα για λίγα δευτερόλεπτα να πυκνώσει.
Βάζουμε σε μπολ. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια. Έτσι θα αποφύγουμε την δημιουργία πέτσας στην επιφάνεια. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου περίπου 45′.
Έτσι διατηρείται για 3 ημέρες στο ψυγείο.
Πριν την χρησιμοποιήσουμε αφού έχει κρυώσει, αναδεύουμε με σύρμα να αφρατέψει και προσθέτουμε την χτυπημένη κρέμα αναδιπλώνοντας απαλά να ομογενοποιηθεί.
Σε περίπτωση που θέλουμε κρέμα σοκολάτας, όπως είναι καυτή η κρέμα βανίλιας, προσθέτουμε το ξύσμα σοκολάτας και ανακατεύουμε να λιώσει με την θερμοκρασία.