Αυτό το παραδοσιακό ιταλικό γλυκό είναι παρόμοιο με ένα ντόνατ και είναι γεμάτο με κρέμα βανίλια.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7γρ.)
- 75γρ. ζάχαρη άχνη, συν επιπλέον για πασπάλισμα
- 3 1/3 κούπες (500γρ.) αλεύρι
- 300ml ζεστό γάλα
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 75γρ. μαλάκο ανάλατο βούτυρο, ψιλοκομμένο
- 1 λίτρο φυτικό έλαιο για τηγάνισμα
Κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 6 κρόκοι αυγών
- 100γρ. ζάχαρη άχνη
- 40γρ. αλεύρι
- 450ml γάλα
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
1) Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής, χτυπήστε τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν . Ρίξτε το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να αναμειχθεί. Ζεστάνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια, προσθέστε στο μείγμα.
2) Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και ρίξτε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Προσθέστε τη βανίλια, βάλτε το μείγμα σε ένα μπολ και καλύψτε με πλαστική μεμβράνη. Βάλτε το μπολ στο ψυγείο.
3) Για το μπομπολόνι, ρίξτε τη μαγιά σε ένα μικρό μπολ με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι. Ανακατέψτε με ζεστό γάλα. Βάλτε το μείγμα σε ένα ζεστό μέρος για 15 λεπτά έως ότου φουσκώσει.
4) Ρίξτε την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλεύρι σε ένα μπολ με το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο και στη συνέχεια, προσθέστε το μείγμα της μαγιάς. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ανακατέψτε.
5) Ζυμώστε για 5 λεπτά μέχρι το μείγμα να μαλακώσει και να γίνει ελαστικό. Βάλτε το σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
6) Όταν η ζύμη έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος, χρησιμοποιήστε ένα πλάστη για να ανοίξετε τη ζύμη (περίπου 1 εκατοστό πάχος) σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια . Χρησιμοποιήστε ένα κόφτη ζαχαροπλαστικής (4 εκατοστών) για να κάνετε 24 κύκλους και τοποθετήστε τους σε ένα ταψί (αφήστε ένα μικρό περιθώριο για το φούσκωμα). Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε να φουσκώσουν για άλλη μία ώρα.
7) Ζεστάνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα στους 180 ° C. (ένα κόλπο για τη σωστή θερμοκρασία είναι να ρίξετε έναν κύβο ψωμί, ο οποίος θα χρυσίσει σε περίπου 2 λεπτά). Δεν θέλετε το λάδι πάρα πολύ καυτό, γιατί το μπομπολόνι θα μαυρίσει πριν το εσωτερικό τηγανιστεί, έτσι ρυθμίστε την θερμόκρασια εάν χρειάζεται. Τηγανίστε 3 ή 4 μαζί μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τα με μια λαβίδα ή μια τρυπητή κουτάλα και στραγγίξτε τα σε απορροφητικό χαρτί. Ενώ είναι ακόμα ζεστά, ρίξτε επιπλέον ζάχαρη και αφήστε να κρυώσουν εντελώς.
8) Λίγο πριν το σερβίρισμα, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κάνετε μια σχισμή στο μπομπολόνι και με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής ή ένα κουτάλι γέμιστε με την κρέμα.